KOFFIE EN STRESS

KOFFIE EN STRESS

Koffie wel of niet gezond? Daar zijn de meningen over verdeeld. Dat koffie onrustig maakt is een feit. Waarom de één wel last heeft van een nerveus gevoel na het drinken van koffie en de ander niet heeft te maken met gewenning. Koffie drinken terwijl je last hebt van stress of een burn-out is een “no go”. Maar waarom?

Het begint bij het branden van de koffiebonen. Koffie
Het gehalte aan cafeïne dat van nature in de koffiebonen voorkomt wordt versterkt door het brandingproces. Zodra je de koffie gaat zetten en de gemalen koffie in contact komt met het hete water, dan gaat het cafeïnegehalte nog eens omhoog. Wat je binnen krijgt is een shot cafeïne en het lichaam ervaart dit als stress.

Je lichaam komt in actie en de bijnieren slaan alarm en zet de lever aan om glycogeen af te geven dat wordt omgezet in glucose. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel in no time om het lichaam voor te bereiden op vechten of vluchten. Dit is de normale stressreactie van je lichaam. Je word hyperalert en sommige mensen ervaren dat juist als positief.

Het hormaan dat gepaard gaat met deze reactie is Adrenaline. Dit hormoon zorgt ervoor dat je nerveus en onrustig word en het kan je ook angstig maken.  Hetzelfde gevoel dat je kan hebben als je overspannen bent of last hebt van een burn-out. Wees dus altijd heel voorzichtig met het tot je nemen van cafeïne houdende middelen, zoals koffie, thee en cola. Laat deze achterwege als je toch al veel stress ervaart. Ik zal later nog terugkomen op het stresshormoon adrenaline en de effecten daarvan op je gezondheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s