Tandenpoetsen voor je gezondheid

IMG_20140803_104912Het goed schoonhouden van je tanden door te poetsen en te flossen is niet alleen belangrijk voor mooie en gezonde tanden, maar ook voor een gezond lichaam.
Er worden veel verbanden gelegd tussen verschillende ziekten en een slechte mondhygiëne. Zo zou er een verband zijn tussen een slechte mondhygiëne en aderverkalking, infarcten en beroertes. Ook is er een vermoeden dat er een relatie zou zijn met maag-, darm- en alvleesklierkanker, artritis, longontsteking, botontkalking en het chronische vermoeidheidssyndroom. Er zijn zelfs aanwijzingen dat ontstoken tandvlees de kans op te vroeg geboren kinderen verhoogt.
Wow, dat is nogal wat of niet?!
Nu zet ik soms mijn vraagtekens bij uitslagen van onderzoeken, maar zo gek is dit eigenlijk niet. Bacteriën kunnen makkelijk via de mond je lichaam binnendringen. Dat bacteriën via ontstoken tandvlees in je bloedbaan terecht kunnen komen is best logisch.
Poetsen dus die tanden, flossen dat tandvlees en vergeet die tong ook niet.

Zelf ben ik heel erg bewust bezig met het gezond houden van mijn gebit en mijn tandvlees. Dat heeft ook te maken met het feit dat ik in het bezit ben van twee implantaten. Waar ik voor mijn implantaten wel eens snel nog even een tandenborstel door mijn mond haalde, heb ik nu een dagelijkse vaste routine. Gewoon omdat dat met implantaten echt noodzakelijk is.
Door deze vaste routine heb ik nu een veel gezonder gebit en heb ik nooit meer last van ontstoken tandvlees.
Dat was voorheen echt wel anders. Ik poetste mijn tanden alleen met een normale tandenborstel en ik moet zelfs met schaamte bekennen dat ik niet eens tanden floss en tandenstokers in huis had. Als ik nu merk dat ik met tandenstokers nog etensresten tussen mijn tanden vandaan haal terwijl ik al heb gepoetst, dan ben ik blij dat mijn tanden op 1 vulling na van gaatjes bespaard zijn gebleven.
Ontstoken tandvlees had ik wel. Uiteindelijk werd ik daar op geattendeerd door mijn tandarts en die drong erop aan dat ik echt aan de slag moest gaan met tandenstokers. De eerste dagen begon mijn tandvlees uiteraard flink te bloeden bij het tandenstoken, maar dat werd vanzelf steeds minder. Totdat het op een gegeven moment helemaal niet meer bloedde en toen wist ik dat mijn tandvlees helemaal niet meer ontstoken was. Een mooi resultaat dus en wat ook nog eens een voordeel is van gezond tandvlees is dat je tandvlees veel minder terugtrekt.

Wat is mijn routine?

Ik poets mijn tanden meestal 2 keer per dag. In de ochtend en voor het naar bed gaan. In het weekend soms 3 keer op een dag, dat uiteraard de voorkeur heeft. Mijn ochtendroutine is veel eenvoudiger dan mijn avondroutine. In de ochtend poets ik mijn tanden met een normale tandenborstel en daar blijft het dan bij. Mijn avondroutine is veel uitgebreider. Na een hele dag lekker eten zijn mijn tanden wel toe aan de volgende stappen.

Stap 1
Ik flos als eerste mijn implantaten. Ook heb ik 1 facing. Het is dus belangrijk dat ik deze rondom flos. Ik gebruik hiervoor waxed flossdraad van Oral-B.

Stap 2
Voordat ik begin met poetsen gebruik ik eerst de tandenstokers. Door te flossen met tandenstokers haal je niet alleen etensresten tussen je tanden vandaan, maar je masseert ook je tandvlees. Je tandvlees raakt hierdoor beter doorbloed en heeft dan minder de neiging om terug te trekken.
Haal de tandenstoker in totaal 15 keer tussen je tanden door. 5x recht, 5x schuin de ene kant en 5x schuin de andere kant op. Tja het is even een werk, maar de voordelen zijn groot. Ik gebruik de Jordan extra thin tandenstokers. Deze zijn van goede kwaliteit en gaan makkelijk tussen je tanden door. Wel eerst de tandenstoker vochtig maken in je mond, daardoor breekt hij minder snel af.20140906_140042
Stap 3

Nadat ik klaar ben met flossen begin ik met het poetsen van mijn tanden. Uiteraard elektrisch. Het is bewezen dat elektrisch poetsen meer tandplak verwijdert. Eigenlijk zou ik in de ochtend ook elektrisch moeten poetsen, maar toch vind ik een normale tandenborstel in de ochtend prettiger. Ook heb ik het gevoel dat het wel goed is om op beide manieren te poetsen.
Ik gebruik de Sonicare DiamonClean elektrische tandenborstel. Deze tandenborstel heeft vijf verschillende standen. Clean, White, Polish, Gum care en Sensitive. Zelf gebruik ik vooral de Gum care stand. Ik poets dan mijn tanden 2 minuten en daarna masseert deze nog het tandvlees.
In de ochtend gerbuik ik de Oral-B Pro Expert Pulsar. Dit is een normale tandenborstel die je ook kan laten pulseren, waardoor het een soort elektrische tandenborstel in 1 is.
20140906_14092320140906_135925
Ik gebruik voor het tandenpoetsen de tandgel en mondspoelmiddel van het merk O7 active. Deze zijn mij aanbevolen door mijn tandarts. Het reinigt je tanden doormiddel van actieve zuurstof en vooral bij implantaten is dat het beste om te gebruiken. Door de actieve zuurstof komt het product op plekken waar het normaal niet zou komen.

Stap 4
Een hele belangrijke stap! Het poetsen van de tong. Dit zou verplicht moeten worden voor iedereen. 🙂
Ik doe het in de ochtend en in de avond. Op de tong hechten zich namelijk veel bacteriën die een slechte adem en gaatjes veroorzaken. Je kan een tongschraper gebruiken, maar ik geef de normale tandenborstel de voorkeur. Gewoon even goed met water poetsen en ook goed achter op de tong.
Deze stap nooit overslaan. Geeft een lekker fris gevoel en gaat die slecht adem tegen.

Stap 5
Het spoelen van de mond met mondwater. Deze stap doe ik niet elke dag, maar ongeveer 1 keer in de week. Zoals ik al zei gebruik ik de mondspoelmiddel van O7 active. Deze is mild van smaak en mild in zijn reiniging.
Ik moet erbij zeggen dat mondspoelmiddel niet bij de normale gebitsreiniging thuishoort. Het is overbodig als je de bovenste stappen netjes uitvoert. Ik gebruik een mondspoeling sinds ik implantaten heb, omdat dat speciale zorg nodig heeft. Ook kan een mondspoelmiddel nodig zijn als poetsen op dat moment onmogelijk of lastig is. Na een operatie bijvoorbeeld.
Heb je normale, gezonde tanden en heb je een goede mondhygiëne, dan is een mondspoelmiddel zonde van je geld.

 

Bron: Harvard Health publications

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s