Vijgen lekker en gezond

20140826_162029
Vijgen, ze zijn er weer volop. Deze bijzondere vrucht is lekker, gezond en heel goed voor je buik. Eigenlijk zijn het geen vruchten, maar binnenstebuiten gekeerde bloembodems met kleine bloemetjes binnenin. Ze zijn zowel vers als in gedroogde vorm te verkrijgen.

Waarom zijn vijgen gezond?

Vijgen zijn ontzettend goed voor de spijvertering, omdat ze veel vezels bevatten. Door het hoge vezelgehalte zijn ze goed voor de werking van je darmen en gaan ze constipatie tegen.
Naast de vele vezels bevatten vijgen ook veel vitaminen en mineralen. Zo is de vijg rijk aan calcium en kalium. Deze twee mineralen zijn nodig om onze botten sterk te houden.
Ook bevat de vijg Bètacaroteen, dat wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A zorgt voor een gezonde huid en heeft een goede werking op ons gezichtsvermogen. Daarnaast is de vijg een rijke bron van B vitaminen. Deze B vitaminen zorgen voor een goede stofwisseling en helpen bij de opname van koolhydraten, eiwitten en vetten.

20140906_131049

Wat is de voedingswaarde?
Zoals ik al zei bevat de vijg verschillende goede stoffen. Er is wel een groot verschil tussen de verse en de gedroogde variant.

Hieronder de voedingswaarde per 100 gram verse vijg:
Energie kcal 64
Water 82,3 gram
Eiwit 1,4 gram
Koolhydraten 13 gram (in de vorm van suiker)
Vet 0,2 gram
Vezels 2,1 gram

Vitamine A 0,03 mg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,11 mg
Vitamine C 2,8 mg

Natrium 2 mg
Kalium 240 mg
Calcium 55 mg
Fosfor 30 mg
IJzer 0,6 mg
Magnesium 17 mg
Koper 0,07 mg
Zink 0,25 mg

Hieronder de voedingswaarde per 100 gram gedroogde vijg:
Energie kcal 270
Water 26,7 gram
Eiwit 3,5 gram
Koolhydraten 54 gram (in de vorm van suiker)
Vet 1,3 gram
Vezels 13,5 gram

Vitamine A 0,01 mg
Vitamine B1 0,12 mg
Vitamine B2 0,40 mg
Vitamine B6 0,11 mg
Vitamine B11 7 µg
Vitamine C 2 mg

Natrium 40 mg
Kalium 850 mg
Calcium 190 mg
Fosfor 110 mg
IJzer 3,3 mg
Magnesium 75 mg
Koper 0,4 mg
Zink 0,9 mg

20140915_140942
Gedroogde vijgen
Verse vijgen zijn erg kwetsbaar en beschadigen snel, daarom wordt het grootste gedeelte eerst gedroogd voordat ze worden geëxporteerd. De gedroogde variant is daarom ook makkelijker en het hele jaar door te verkrijgen.
Gedroogde vijgen bevatten ongeveer 4 maal zo veel calorieën als een gelijk gewicht aan verse vijgen en zijn daardoor een ware energiebom. handig voor bij het sporten of andere inspanning. Door het drogen worden ook de voedingsstoffen geconcentreerd en dat maakt ze een rijkere bron aan mineralen en vitaminen.
Gedroogde vijgen bevatten veel pectine. Pectine is een oplosbare voedingsvezel die helpt om de cholesterolspiegel laag te houden. Pectine komt bijvoorbeeld ook voor in de schil van appels, waardoor het aangeraden wordt om de appel met schil en al te eten.
Naast de pectine bevatten vijgen ook veel onoplosbare voedingsvezels. Deze onoplosbare voedingsvezels zorgen ervoor dat de voeding makkelijker door de darmen worden getransporteerd. Hierdoor voorkomen ze darmproblemen, zoals constipatie.

Overdaad schaadt
Het eten van teveel vijgen en dan vooral de gedroogde variant is uiteraard niet gezond. Dit kan namelijk averechts werken en diarree veroorzaken. Ook krijg je bij overdaad teveel suikers binnen. Dus overdrijf niet.

Hoe eten?
Je kan vijgen dus op verschillende manieren eten. Gedroogd, vers en rauw, maar ook verwarmd.
Hieronder een heerlijk recept.

Vijgen met geitenkaas en parmaham uit de oven
20140925_184330
benodigd:
– 4 verse vijgen
– 8 plakken parmaham (biologisch)
– 80 gram zachte geitenkaas (biologisch)
– veldsla en/of rucola
– olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de sla en leg 2 flinke handen op elk bord en sprenkel er olijfolie overheen.
Leg per vijg 2 plakken parmaham neer (naast elkaar met een beetje overlapping). Zet de vijg in het midden en snijdt deze in vieren (niet helemaal doorsnijden).
Doe de geitenkaas in het midden van de vijg en vouw de parmaham om de vijg heen, zodat het alles bij elkaar houdt.
20140925_182505
Leg de in parmaham gewikkelde vijgen in een ovenschaal en zet ze voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.
20140925_182946
Na 10 minuten haal je ze uit de oven en leg je ze boven op de sla.
Je kan er voor kiezen om er twee per persoon op te dienen, maar als voorgerecht is één per persoon ook prima. Gebruik dan per bord ook wat minder sla.
Om het af te maken en als je dat lekker vind kan je er wat honing overheen doen en wat walnoten toevoegen. Dat is namelijk een hele smakelijke combinatie met de vijgen en de geitenkaas.
Smullen maar!
IMG_20140925_184453
Follow my blog with Bloglovin

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Marja. schreef:

    lekker!!

    Liked by 1 persoon

  2. dramaqueen9222 schreef:

    Wat een leuk recept! X

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s