Torentje van gerookte makreel met geitenkaasmousse en gekarameliseerde rode ui

IMG_20141102_133724
Doordeweeks heb ik niet altijd zin en tijd om uitgebreid te koken, dan vind ik het belangrijk dat ik snel en simpel een gerecht op tafel krijg dat ook nog eens gezond en voedzaam is. Als het dan weekend is vind ik het heerlijk om wat meer aandacht aan mijn eten te besteden. Ik neem dan de tijd om iets bijzonders op tafel te toveren en om eens wat anders uit te proberen. Lekkere smaken combineren en dan daarna proeven of het ook wel echt zo’n goede samenwerking blijkt te zijn. Zo ontstaan er heerlijke smaaksensaties, zoals dit torentje van makreel, geitenkaasmousse, gekarameliseerde rode ui en balsamico siroop.

Ingrediënten
(voor 2 personen)
1 gerookte makreel
veldsla of rucola
extra vergine olijfolie

Voor de geitenkaasmousse:

100 gram zachte geitenkaas
100 ml slagroom (vers en ongezoet)
60 ml droge witte wijn
1/2 tl agar agar

Voor de gekarameliseerde rode ui:

1 grote rode ui
1 el kokosolie
snuf Himalaya zout

Voor de balsamico siroop:
125 ml balsamico azijn
3 tl honing

Aan de slag
Je kan ervoor kiezen om de verschillende onderdelen één voor één te maken, omdat het gerecht koud wordt opgediend. Haal wel aan het begin gelijk de makreel uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen, dan komt de smaak beter tot zijn recht.

Begin met de geitenkaasmousse.
Doe de witte wijn in een pannetje en breng aan de kook. Zodra de wijn kookt voeg je gelijk de agar agar toe. Roer dit goed door, zodat de substantie wat begint te binden. Haal dan het pannetje van het vuur en voeg de geitenkaas toe. Roer het geheel goed door elkaar, zodat het al een mooie zachte substantie wordt. Het is handig om hiervoor een garde te gebruiken. Klop daarna de verse slagroom en voeg daarvan twee grote eetlepels toe aan het geitenkaasmengsel. Roer dit nu luchtig door, zodat er een mousse ontstaat en zit dit even apart in de koelkast.

Nu de geitenkaasmousse in de koelkast wat opstijft kan je beginnen met het karamelliseren van de rode ui.
Snijdt de rode ui door de helft en dan in dunne plakjes, zodat je halve ringen krijgt. Smelt wat kokosolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de uien en een snuf zout toe. De uien mogen nog niet bruin worden, dus zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat. Door de uien rustig te fruiten en door het toegevoegde zout wordt het vocht onttrokken. Het is de bedoeling dat de uien eerst zacht worden en daarna heel langzaam beginnen te bruinen. Bak de uien in totaal 20 minuten en blijf ondertussen de uien roeren. Haal de uien van het vuur en zet ze apart.

Nu is het tijd voor voor de balsamico siroop.
Doe de balsamico azijn samen met de honing in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat de siroop nu heel zachtjes inkoken. Ongeveer 8 minuten.
Haal het pannetje van het vuur en zet apart.

Verwijder nu al de graatjes van de makreel. Doe dit uiterst zorgvuldig, want je wilt absoluut geen graatjes terugvinden in je gerecht. Verdeel de makreel dan in kleinere stukjes, zodat ze makkelijk in een vorm passen.

Het torentje kan nu opgebouwd worden.
Gebruik hiervoor een steekvorm. Vierkant of rond maakt niet uit, net wat je zelf het mooist vindt.
Begin met een laag makreel die je lichtjes aandrukt. Daarop komt dan een laag geitenkaasmousse die je voorzichtig met een theelepel glad strijkt. Als laatste komt er dan een laagje gekarameliseerde ui op. Druk het geheel voorzichtig een beetje aan en verwijder dan de steekring. Je hebt nu een mooi torentje op het bord. Giet daarover de balsamico siroop. Ongeveer 2 eetlepels. Maak het geheel af met wat veldsla of rucola met een beetje olijfolie.

Serveer dit met heerlijk knapperig volkorenbrood. Perfect als lunch of als voorgerecht.

Geniet ervan!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s