Candybars

IMG_20141103_152429Een tijdje geleden heb ik voor het eerst zelf candybars gemaakt. Zo leuk om te doen en ze zijn nog lekker ook. Vooral mijn man is er helemaal weg van. Deze zijn namelijk met pindakaas gemaakt en laten chocolade en pindakaas nu net twee grote favorieten zijn. Deze candybars zijn dus niet lang veilig in ons huis. De ingrediënten zijn bovendien een stuk gezonder dan van de candybars die je in de winkel koopt.

Ik gebruik noten, dadels, rauwe cacao, kokosvet en 85% pure chocolade. Om het geheel wat zoeter te maken gebruik ik ahornsiroop, maar dit kan je ook makkelijk weglaten. Zijn ze nog gezonder.

Voor de chocolade die ik eroverheen giet kies ik dus 85% pure chocolade van goede kwaliteit. Ik haal deze altijd bij de biologische winkel van het merk Vivani. Deze is gezoet met ruwe rietsuiker. Vindt je 85% pure chocolade echt te bitter kies dan voor een lager percentage, maar minimaal 70%.

Ingrediënten:
(ongeveer 8 candybars)
voor de onderste laag
125 gr dadels
80 gr walnoten
15 gr rauwe cacao
10 gram kokosolie
1 el ahornsiroop (eventueel)

voor de bovenste laag
100 gr pindakaas
50 gr gemengde noten
10 gram kokosolie
1 el ahornsiroop (eventueel)

60 gram pure chocolade (minimaal 70%)

Aan de slag!
Laat de walnoten, gemengde noten en dadels eerst 4 uur weken in water. Spoel ze daarna goed af.

Maal de ingrediënten van de onderste laag fijn in een keukenmachine. Als de kokosolie te hard is kan je deze eerst even zachtjes opwarmen, zodat het smelt. Als alles goed fijngemalen is kan je beginnen met de onderste laag. Gebruik hiervoor vierkante uitsteekvormen (6×6). Met deze ingrediënten kan je ongeveer 4 van deze vormen vullen. De onderste laag mag wat dikker zijn, dan de bovenste.
IMG_20141115_105316Het kan zijn dat je wat van het mengsel overhoudt. Geen probleem, want daar kan je straks heerlijke balletjes van draaien om te snoepen.

Nu kan de tweede laag gemaakt worden. Maal de ingrediënten van de tweede laag ook fijn in de keukenmachine. Wil je dat de laag een beetje crunchy blijft maal dan de substantie niet helemaal fijn, zodat er stukjes noot zichtbaar blijven.
Voeg dan de tweede laag toe. Zorg dat de tweede laag iets dunner is dan de eerste en druk alles heel stevig aan.

De vormpjes ongeveer 1 uur laten uitharden in de koelkast. Daarna kunnen de vormpjes voorzichtig worden verwijderd. Je hebt nu mooie strakke vierkante blokken. Deze kan je 1 keer doormidden snijden als een echte candybar of nog een keer doormidden, zodat je kleine vierkante kubusjes krijgt. Dat snoept ook lekker weg. 🙂

Dan is het tijd geworden voor het smelten van de pure chocolade. Dat is eigenlijk heel simpel. Belangrijk is dat de je de chocolade niet te heet laat worden. Doe een laagje kokend water in een pannetje of breng een laagje water in een pannetje aan de kook. Komt op hetzelfde neer. Als het water heeft gekookt haal je het pannetje van het vuur en je laat het water even afkoelen. Breek nu de chocolade in stukje in een schaal of nog handiger een melkopschuimkannetje. Zet het schaaltje of kannetje nu au bain marie in het pannetje met het hete water. De chocolade begint nu vanzelf te smelten. Roer af en toe door. Als de chocolade goed gesmolten is haal je het schaaltje uit het pannetje. Laat dit 2 minuten afkoelen.

Bestrijk eerst de onderkant van de candybars met wat gesmolten chocolade en laat dit hard worden. Om het uitharden te versnellen kan je de vriezer gebruiken. Als de onderkant dan hard is geworden draai je de candybars om. Nu kan je de bovenkant voorzichtig afwerken met de chocolade. Ik vind het makkelijker om dit met een lepel te doen en dan beetje bij beetje de chocolade eroverheen te gieten. Met de lepel kan je ook wat chocolade uitsmeren.

Kom je chocolade tekort, dan smelt je gewoon nog wat extra. Is je chocolade ondertussen weer te hard geworden, dan zet je het weer terug in het warme water.

Als de candybars klaar zijn zet je ze ongeveer 1 uur in de koelkast om goed uit te harden.

Klaar en smullen maar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s