Kruidnoten

IMG_20141115_150758Het is vast niemand ontgaan dat Sinterklaas weer in het land is en dat heeft mij gelijk aan het bakken gezet. Ik had ineens zo’n zin om zelf kruidnoten te bakken. Ik zeg trouwens altijd pepernoten, maar het zijn natuurlijk gewoon kruidnoten. Het is heel simpel en door ze zelf te maken kan je ook zelf bepalen welke ingrediënten je gebruikt, waardoor je ze wat gezonder kan maken.

Ik wil nog wel even benadrukken dat ik hier een gezondere variant heb gemaakt en dus niet dat deze kruidnoten echt gezond zijn. Er zit namelijk wel suiker in en met suiker moet je altijd voorzichtig zijn. Ik bedoel daarmee, dat je het met mate moet eten. Of het nu tafelsuiker, honing, ahornsiroop of kokossuiker is.

Ten onrechte wordt vaak van sommige suikers gezegd dat ze gezonder zijn dan de normale tafelsuiker. Palmbloesemsuiker zou bijvoorbeeld een veel lagere glycemische index hebben, dan de normale tafelsuiker. Deze bewering is echter maar op één onderzoek gebaseerd en nog niet kritisch bekeken door wetenschappers. Er bestaat dus nog grote twijfel over deze bewering. De samenstelling van palmbloesemsuiker wijkt namelijk niet heel erg veel af van de normale tafelsuiker en het lijkt dus onwaarschijnlijk dat er wel een heel groot verschil zit in de glycemische index.

Rustig aan met de suikers is het advies, maar ook weer niet te krampachtig. Terug naar de kruidnoten dus. Voor deze kruidnoten heb ik ruwe rietsuiker gebruikt. Niet omdat het gezonder is, maar het was de enige suiker die ik nog in huis had. Je kan palmbloesemsuiker gebruiken als je daar toch een beter gevoel bij hebt.

Ingrediënten
120 gr speltmeel
80 gr amandelmeel
60 gr suiker naar keus
15 gr speculaaskruiden
5 gr kaneel
5 el kokosolie (gesmolten)
6 el kokosmelk
snuf zout
5 druppels vanille extract

Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng als eerste de droge onderdelen in een kom en voeg daarna de kokosolie, kokosmelk en vanille extract toe. Meng alles nu goed door elkaar en kneed het deeg met de hand tot er een mooie bal is gevormd.
Vorm met de hand kleine kruidnoten en verdeel deze over de bakplaat. Ikzelf heb altijd de neiging om veel te grote pepernoten te vormen. Op zich is dat geen probleem. Kleine kruidnoten worden knapperiger en grote blijven aan de binnenkant wat zachter.
Zet de bakplaat 15 tot 20 minuten in de oven en laat daarna de kruidnoten goed afkoelen. Als de kruinoten net uit de oven komen zijn ze namelijk nog een beetje zacht. Door het afkoelen worden ze knapperig.

Niet alles in één keer opeten hoor!! 🙂

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Arie schreef:

    Wat zo’n nieuwe keuken al niet te weeg brengt. We komen ze gauw bij je proeven.
    Kan ik alvast wat leren voordat onze nieuwe keuken er is. Maar dat moeten dan wel kerst
    lekkernijen zijn. Xx Pa

    Like

  2. Peggy Verhoef schreef:

    Als tip kan ik meegeven; als je helemaal geen suiker wilt toevoegen, kan je ook 125 g dadels toevoegen om het zoet te maken 🙂 heb ik laatst geprobeerd bij kruidnoten en het pakte goed uit 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s