Laat het los

20141117_164131
Laat het los! Ja, dit zijn voor mij echt de “magic words”. Ik heb het gevoel dat het leven mij het afgelopen jaar flink op de proef heeft gesteld en als ik eerlijk ben dan doet het dit nog steeds. Eerst een burn-out, dan een brand en een nasleep die maar door lijkt te gaan. In de periode van de brand was ik net aan het terugkomen van een burn-out. Het ging weer de goede kant op en ik had zin in om aan het werk te gaan. Het was de planning om weer rustig aan te beginnen met twee halve dagen per week. Mijn eerste stap naar het werk was al gezet. Totdat op een avond ons huis en spullen grotendeels verwoest werden door een brand. Daar sta je dan buiten op een decemberavond zonder jas en op je fluffy klompen pantoffels, die eigenlijk door niemand gezien mogen worden.

Eerst ben je totaal in paniek, daarna in shock en twee dagen later begin je het ineens allemaal te beseffen. Wat een puinhoop denk je dan. Dan begint het regelwerk, de telefoontjes en de onderzoeken. Als dan eindelijk je huis weer opnieuw wordt opgebouwd begint pas echt de ellende. Het bouwen van een nieuw huis of een grote verbouwing brengt vaak stress met zich mee en daar had ik ook wel rekening mee gehouden. Het is alleen nog erger dan mijn verwachtingen.

Nadat we een beetje waren bijgekomen van de commotie ben ik in januari begonnen met werken. Dat was best moeilijk, want mijn hoofd stond er helemaal niet naar. Ook kwam ik terug in een onzekere situatie. Kortom de omstandigheden waren verre van ideaal voor het terugkomen na een burn-out. Ik had nergens meer een plek van rust. Op het werk niet en ook niet thuis. Gek genoeg gaat het op dit moment buiten verwachting goed met mij. Als ik erover nadenk dan waren de omstandigheden perfect om weer terug te vallen, maar toch is dat niet gebeurd. Hoe kan dat?

Als eerste heb ik hulp gekregen van een psycholoog. Vooral in het begin heb ik daar veel aan gehad. Het is fijn om je verhaal te doen aan een buitenstaander en ze heeft mij duwtjes gegeven in de goede richting. Vaak hoor je dingen die je eigenlijk best wist, maar op de één of andere manier is het nodig om het van een ander te horen, voordat je er ook echt wat mee gaat doen. Uiteindelijk moet je het ook allemaal zelf doen.

Na de brand heb ik momenten gehad van enorme stress. Niet kunnen slapen, hoge hartslag, trillen, huilen. Adrenaline op en top. Waarom? Omdat ik de controle kwijt was. Alles leek steeds mis te gaan. Ik ben er in deze periode achter gekomen dat ik een enorme control freak ben. Niet zomaar een beetje, maar gelijk in de overtreffende trap. Zo, hup een spiegel voor je neus dus. Niet zo mooi, maar als je het eenmaal weet, dan kan je er wat aan doen.

Loslaten is een weldadig medicijn geweest voor mij. Het lukt me meestal niet gelijk, maar zodra ik me ervan bewust ben dat ik me weer laat meeslepen, dan probeer ik het zo snel mogelijk los te laten. Zo gaat er tijdens de verbouwing ontzettend veel mis. Zoveel dat het soms lijkt alsof ik in bananensplit zit en dat ze me even goed te grazen nemen. Ik kan er soms met mijn verstand niet bij en ik kan dan heel erg in paniek raken als er iets fout gaat. Dat is dan mijn eerste reactie. Het grijpt me naar de keel en ik voel een combinatie van woede en angst. Als ik daar in zou blijven hangen (zoals ik voorheen deed), dan weet ik dat ik daar ziek van word en dat ik daar helemaal niet mee geholpen ben. Maar wat dan?

Eigenlijk is het heel simpel. Ik vraag mezelf als eerste: waar ben ik nu eigenlijk bang voor? Dan vraag ik mezelf: is dat echt zo erg? Vaak is dat het dus niet. Dan vraag ik mezelf: wat kan ik er aan doen? Soms kan ik er op het moment zelf niets aan veranderen. Het heeft dan ook geen nut om bijvoorbeeld een hele nacht wakker te gaan liggen en te piekeren. De oplossing is dan om met mezelf af te spreken dat ik de volgende dag actie zal ondernemen en dat ik het voor het moment loslaat. Dat is zeker niet altijd makkelijk, maar het is wel een kwestie van doen. Het is vooral heel belangrijk om bewustheid te krijgen. Waarom raak ik zo in de stress? Waar ben ik zo bang voor? Door je daarvan bewust te worden kom je er meestal achter dat je angst helemaal niet gegrond is.

“Laat het los!” is nu mijn mantra geworden. In gedachten zeg ik deze woorden vaak. Soms in het engels, want dat klinkt nog mooier “Let it go!”. Maar ik zeg het niet als een stel loze woorden. Nee, ik probeer dat ook echt te voelen, alsof ik mijn problemen in de lucht loslaat en dat ze wegzweven in het niets. In je gedachten zit ontzettend veel kracht. Nu kan ik in gedachten mijn problemen loslaten, maar ik doe nog veel meer met mijn gedachten. Zo werkt het ontzettend powerful om de dag te beginnen met positieve gedachten. Of door alleen maar tegen mezelf te zeggen, denk positief. Meestal is het eerste waar ik aan denk als ik net wakker word: ‘ik heb echt geen zin om op te staan en wat ben ik toch moe zeg’. Als ik deze negatieve gedachten gewoon zo laat, dan begint mijn dag erg chagrijnig. Door bewust aan iets positiefs te denken, sta ik al met een heel ander gevoel op.

Uiteindelijk kan je maar aan één ding tegelijk denken. Het is dus jouw keuze of dat iets leuks is of iets negatiefs. Zodra je een somber gevoel hebt of misschien wel angstig, dan weet je dat je negatieve gedachten hebt. De keuze is dan aan jou. Blijf je in deze negatieve gedachten hangen of schakel je over naar een positieve gedachte. Verleg je focus op alles wat wel goed gaat in je leven. Je krijgt er een instant beter gevoel van en je bereikt er ook veel meer mee. Positieve mensen hebben namelijk een veel grotere aantrekkingskracht.

Dus, laat het los en denk aan leuke dingen!

Klinkt misschien simpel, maar hoe vaker je dit bewust doet, hoe makkelijker het gaat.

Liefs Natalie

 

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. marja. schreef:

  mooi opgeschreven!!

  Like

 2. Anne schreef:

  Ik reageer normaal gesproken nooit op verhalen… maar wat goed geschreven en zo waar! Ik stel ook altijd mijzelf de vragen “Waar ben ik bang voor” etc. als ik (lang) in een paniek, onzeker -en bang gevoel blijf hangen en allemaal beren op de weg zie. Als ik mij laat meeslepen met mijn gedachtes en denk de controle te verliezen waardoor ik mij rot voel leg ik mij nu ook altijd een keuze voor: je kan je onzeker en rot voelen of dat niet doen en genieten van de dingen om je heen + wat aan de situatie doen als dat kan. Vaak kies ik voor dat laatste, leuke dingen. Zet ‘m op and have fun!

  Like

  1. agoodmoodandfood schreef:

   Bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat dit voor jou ook zo werkt. Geniet van de mooie dingen x

   Like

 3. Debora schreef:

  Mooi verwoord hoor! En heel herkenbaar 😉 Hier 2 kleine dames in huis die “let it go” van de film frozen erg leuk vinden, en voor mij is dat dan af en toe een goede reminder! Ook ik ben een control freak en ja, laat me ook meeslepen door mijn (soms onnodig negatieve) gedachten. Fijn om te lezen dat ook anderen dit meemaken, en hoe je daarmee om kunt gaan. Bedankt!

  Like

  1. agoodmoodandfood schreef:

   Bedankt voor je lieve reactie. Hoe fijn is het als je kinderen je eraan kunnen herinneren om meer los te laten. Veel geluk!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s