Jute yoga mat

DSCF9283
Heb jij de perfecte yoga mat al gevonden? Een yoga mat is heel persoonlijk, wat voor de één ideaal is kan voor de ander juist weer helemaal niks zijn. Ik kan je dus ook niet vertellen welke yoga mat je moet aanschaffen. Zo zijn er verschillende vormen van yoga en deze vormen kunnen ook weer verschillende eisen stellen aan je mat. Toen ik begon met yoga was ik juist geïnteresseerd in de meer dynamische vormen van yoga, zoals Ashtanga en Vinyasa. Vooral als beginner had ik daarbij behoefte aan een mat met extra grip. Op dit moment houd ik me meer bezig met Yin yoga. Bij deze rustige vorm van yoga worden de houdingen langer vastgehouden. Veel van de houdingen doe je zittend of liggend op de yoga mat. Grip is daarbij minder belangrijk geworden. Mijn sticky yoga mat belemmerd mij nu juist als ik nog net iets verder in de houding wil glijden.

Bij de aanschaf van een yoga mat moet je jezelf dus afvragen welke eisen je stelt aan je mat. Daarbij zijn er een aantal punten die van belang zijn:
Grip – Wil je een mat met veel grip of juist niet?
Dikte – Wil je een dikke mat voor meer comfort of wil je juist een dunnere mat voor meer stabiliteit?
Duurzaamheid – Ga je de mat intensief gebruiken? slijtvastheid is daarbij erg belangrijk.
Materiaal – Geef je de voorkeur aan natuurlijke materialen? Moet de mat wasbaar zijn?
Gewicht – Wil je bijvoorbeeld een lichtgewicht mat, omdat je hem graag meeneemt op reis?

Heb je voor jezelf duidelijk wat je belangrijk vindt, dan moet je natuurlijk nog een mat vinden die aan jouw eisen voldoet. Bij www.oceaanvanrust.nl kunnen ze je helpen bij deze zoektocht. Ook hebben ze een leuke test om erachter te komen welke vorm van yoga het beste bij je past. Ik mocht van hun deze yoga mat uitproberen met jute.

Ohm Yogamat jute

Details:

prijs – EUR 27,95
materiaal – 20% uit jute, 80% Eco PVC
gewicht – 1550 gram
afmetingen – 63 x 185 x 0,5 cm
kleur – mintgroen, ook verkrijgbaar in roze en violet (op mijn foto lijkt de mat trouwens blauw, maar de mat heeft een groene kleur, zoals op deze foto hierboven)

DSCF9273
Mijn ervaring:

Het eerste wat mij opvalt aan deze yoga mat is de uitstraling. Het is namelijk een hele mooie mat en door de jute oogt hij heel natuurlijk. Ik gebruik de yoga mat nu ongeveer drie weken en ik moet zeggen dat ik in het begin wel even moest wennen. Ik schrok namelijk een beetje van de ruwheid van de jute. Ik ben een hele zachte yoga mat gewend, dus dan is dit wel even een verschil. Ik merk inmiddels wel dat de jute door het gebruik zachter is geworden, waardoor hij comfortabeler aanvoelt.
DSCF9190
De mat is niet heel erg dik, waardoor je een goed contact hebt met de grond en daardoor zorgt hij voor een goede stabiliteit. Door de PVC onderlaag glijdt de mat niet weg van de ondergrond en de jute die erin is verwerkt geeft de mat naast een hele mooie natuurlijke uitstraling ook extra stroefheid.  Het is fijn dat je genoeg grip hebt om een goede downwards dog uit te voeren en de mat is niet te sticky, waardoor hij mij niet belemmerd in mijn bewegingen. Aan het einde van de yogales moeten we altijd onze gebogen benen weg laten glijden, zodat we in de lijkhouding komen. Met mijn sticky mat was dat gewoon geen optie, maar met deze is dat geen probleem meer.
DSCF9267
De mat weegt wel wat zwaarder dan de matten die ik gewend ben. Zo’n 1,5 kg. Ikzelf vind dat geen probleem, maar als je een mat zoekt die je makkelijk mee op reis kan nemen, dan is deze minder ideaal. Voor de wekelijkse yoga les is hij overigens prima hanteerbaar.

Aan welke eisen voldoet deze mat?
– voldoende grip
– goede stabiliteit
– natuurlijke uitstraling
– warmte isolerend
– duurzaam

Zoek je dus een mat die je niet belemmerd in je bewegingen, toch voldoende grip geeft en zorgt voor goede stabiliteit, dan kan dit wel eens een goede match zijn. Ben je echter op zoek naar een dikke, extra comfortabele en sticky mat, dan zou ik deze overslaan.

Wat ik trouwens ook nog een pluspunt vind is dat er geen vieze chemische lucht aan deze mat hangt. De geur die hij in het begin heeft, trekt snel weg. Ik vind dat zelf een groot voordeel, want niets is zo vervelend dan het inademen van een doordringende geur als je bijvoorbeeld ontspannen in de kindhouding ligt.

Ook nieuwsgierig geworden naar deze yoga mat of zoek je toch iets anders, neem dan eens een kijkje op www.oceaanvanrust.nl. Ze hebben verschillende soorten yoga matten en nog veel meer mooie benodigdheden voor yoga en meditatie. Bovendien zorgen ze voor een snelle levering en geven ze je bestelling een persoonlijk touch mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s