Sticky vegan brownies

DSCF0444
Vorige week was ik uitgenodigd om een boekpresentatie bij te wonen van Fidessa en Kirstin van Lightstyle Creations. Hun nieuwste boek heet Slaapyoga en daar zal ik uiteraard nog een stuk over schrijven, maar om hun te bedanken wilde ik iets lekkers voor ze maken. Ik dacht gelijk aan brownies en ik had al begrepen dat deze dames voornamelijk vegan eten. Meestal gebruik ik eieren (van mijn eigen kippetjes) als ik brownies maak, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. De eieren kan je namelijk vervangen door bakpoeder en appelazijn. Dit zorgt er net als eieren voor dat je beslag gaat rijzen. Deze sticky vegan brownies zijn een variant op mijn Worry-free brownie recept. Ze hebben een heerlijke volle chocolade smaak en zijn vrij van geraffineerde suikers. Nog verantwoord ook en Kirstin noemde ze zelfs goddelijk.
DSCF0439

Ingrediënten:
250 gram medjoul dadels
125 gram amandelmeel
180 gram kokosolie
75 gram rauwe cacao poeder
1 el wijnsteenzuur bakpoeder
1 el appelazijn
snuf zeezout of Himalaya zout
125 gram geraspte peer, inclusief het vocht dat vrijkomt

Aan de slag!
Laat de dadels als eerst een half uur weken in gekookt water. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en zet al de ingrediënten klaar voor gebruik.

Doe de geweekte dadels in de keukenmachine en maal deze fijn. Voeg daarna de amandelmeel, eieren, kokosolie, cacaopoeder, bakpoeder en zout toe en maal alles tot een smeuïg geheel.

Begin dan met het schillen en raspen van de peer en voeg de geraspte peer samen met het vrijgekomen vocht toe aan je mengsel. Roer de peer en de appelazijn met een lepel of spatel door het mengsel, zodat alles goed is vermengd.

Giet het mengsel in de bakvorm en strijk het geheel glad. Heb je geen goede antiaanbaklaag in je bakvorm gebruik dan wat bakpapier om de brownie er na het bakken makkelijker uit te krijgen.

Bak de brownie af in 30 minuten. Zet daarna de oven uit en zet het deurtje op een kier. Je laat het geheel nu 15 minuten in de oven afkoelen. Haal de brownie daarna uit de oven en laat deze verder afkoelen. Als de brownie goed is afgekoeld kan je hem voorzichtig uit de bakvorm verwijderen. In de zomer laat ik de brownie in de koelkast afkoelen, anders blijft het geheel te zacht.

Snijdt in vierkante of rechthoekige stukken. Ik gebruik zelf gewoon een ronde springvorm van 22 cm doorsnee en daardoor zijn niet al mijn stukken vierkant. Dit vind ik helemaal geen probleem. De ronde stukken verwijder ik en die eet ik gelijk op.

Bewaar de brownies in de koelkast. Je kan ze direct uit de koelkast eten, dan zijn ze lekker stevig. Hoe langer je ze uit de koelkast laat, hoe zachter ze worden.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s