Boekpresentatie “Slaapyoga”

amsterdam
Donderdag 20 augustus was ik uitgenodigd om bij de boekpresentatie aanwezig te zijn van het nieuwste boek van Fidessa en Kirstin van Lightstyle Creations. Deze vriendinnen schreven samen al eerder drie boeken waaronder “Zoete zin” en “Lichter Leven”. Hun vierde en nieuwste boek heet “Slaapyoga”. De presentatie werd in de ochtend gehouden op een prachtige rustgevende locatie in Amsterdan De Pijp. Namelijk de yogastudio Suhka Yoga.
amsterdam1
Ik was al vroeg in Amsterdam. Beter te vroeg, dan te laat denk ik altijd maar. Ik heb een hekel aan te laat komen, dus ik houd altijd rekening met eventuele files of ander oponthoud. Dat betekent meestal wel dat ik veel te vroeg ben voor mijn afspraak. Dat was deze keer ook het geval, maar in Amsterdam is dat helemaal niet erg. Daar is zelfs vroeg in de ochtend genoeg te doen. Ik duik dus eerst even een koffiezaakje in. Ik bestel overigens geen koffie, want als ik dat in de ochtend drink word ik heel onrustig. Er staat een slaapyoga sessie op het programma, dus dat lijkt me geen goede combinatie.

Al snel is het tijd om naar Suhka Yoga te lopen. Als ik daar aankom staat Fidessa al bij de deur om iedereen te verwelkomen. Ik krijg van haar een hartelijk ontvangst. Ik loop de lange gang door, doe mijn schoenen uit en ik als ik de studio in loop kom ik in een oase van rust terecht. Wat een perfecte locatie is dit. Kirstin komt om een hoek te voorschijn en heet mij ook van harte welkom. Ze is prachtig zwanger en later hoor ik zelfs dat ze in de laatste weken zit. Ik had Fidessa en Kirstin nog nooit ontmoet, maar wat me gelijk opvalt is dat ze oprecht hartelijk zijn en een ontzettende rust uitstralen. Dit moet voor hun vast een spannend moment zijn geweest, maar deze vrouwen dragen toch een bepaalde rust bij zich. Ik besef gelijk hoe onrustig en gespannen ik zelf eigenlijk ben. De slaapyoga komt voor mij waarschijnlijk precies op het juiste moment.
DSCF0313
Als iedereen aanwezig is nemen we allemaal plaats op een matje in de studio. We krijgen eerst een uitleg over het boek. Fidessa vertelt hoe ze op haar reis in India in contact kwam met Yoga Nidra (yoga slaap). De Slaapyoga is een afgeleide daarvan. De vriendinnen hebben Slaapyoga toegankelijk gemaakt om toe te passen in ons drukke bestaan. De kortste sessie duurt iets meer dan tien minuten. Tijdens Slaapyoga maak je een reis door je lichaam en kom je in een toestand tussen waken en slapen in. Je maakt gebruik van een krachtspreuk, die je aan het begin in gedachten benoemd. Het is een vorm van meditatie, maar dan liggend in de Savasana (lijkhouding). Dit zorg voor complete ontspanning en laat ik dat nu net nodig hebben.

Onze Slaapyoga sessie begint. De fijne stem van Fidessa begeleid ons de tien minuten lang. Ik merk dat ik heel makkelijk mijn gedachten los kan laten. Deze sessie lijkt niet op de bodyscan die ik vaker heb gehad tijdens mindfulness cursussen. Dit gaat veel sneller, waardoor ik niet de kans krijg om af te dwalen. Ik voel mijn lichaam en dan lijkt alles ineens verdwenen. Er is alleen nog maar ik, wat een mooi gevoel. Na de sessie voel ik me helemaal ontspannen.
DSCF0323
Na deze fijne Slaapyoga sessie krijgen we een heerlijk gezond ontbijtje in de prachtige tuin van de yoga studio. Er is zelfgebakken bananenbrood, soja yoghurt, bevroren fruit, zelfgemaakte granola en heerlijke kruidenthee.
DSCF0289
Iedereen zit na te genieten. We zijn met een leuke groep vrouwen. Er zijn bloggers die ik ken van Instagram en het is zo leuk om hun te ontmoeten. We zitten heerlijk te eten en te kletsen. Over veganistisch eten, de zwangerschap van kirstin en natuurlijk over het boek.
DSCF0325
Ik vraag hoe zo’n schrijfproces gaat van de twee vriendinnen, want het lijkt me best lastig om samen een boek te schrijven. Maar bij Fidessa en Kirstin lijkt het een heel natuurlijk proces te zijn en blijkbaar kunnen deze vriendinnen hun ego’s makkelijk loslaten. Geen probleem dus als de één een dikke streep zet door de tekst die de ander net heeft geschreven. Ze vullen elkaar gewoon prima aan.
DSCF0334
Aan het einde van deze ochtend krijgen we allemaal een goodie bag mee naar huis. Het is een Happy bag gevuld met leuke inspirerende kaarten, Palo Santo hout (heilig hout), kleine kaarsje om altijd in je tas bij je te hebben en natuurlijk het boek “Slaapyoga”. Helemaal vers van de pers worden ze nog net op tijd afgeleverd. Ik voel me vereerd om het boek dat nog niet officieel uit is al in ontvangst te mogen nemen.
DSCF0419
Als ik thuis kom begin ik het boek gelijk te lezen. Ik wil namelijk zo snel mogelijk zelf met Slaapyoga aan de slag. Het is een mooi persoonlijk verhaal geworden. Het boek vertelt over de reis van Fidessa in India, over de effecten van Slaapyoga en geeft inzichten over hoe wij zelf meer rust kunnen ervaren in ons drukke bestaan. Slaapyoga is toegankelijk voor iedereen. Je hoeft er niets voor te doen, alleen stil en ontspannen liggen en luisteren naar de stem die je begeleid. Tien minuten slaapyoga kan zelfs hetzelfde effect hebben als drie uur slaap.

Inmiddels heb ik Slaapyoga zelf kunnen ervaren. Een week lang iedere dag tien minuten op verschillende tijdstippen. Ik las de tien minuten in op het moment dat het uitkomt en dat ik het nodig heb. Laat ik nu net een moeilijke week achter de rug hebben, met veel negatieve energie. Ik merkte dat ik ontzettend moe was. Mijn krachtspreuk die ik daarom gebruikte was, ‘alles is energie, energie is overal’. Deze krachtspreuk gebruik ik dus tijdens de Slaapyoga sessie. Na een aantal sessies kwam ik steeds beter in de ontspanning en voelde ik mijn krachtspreuk ook echt waarheid worden. Na deze week voel ik me daadwerkelijk meer ontspannen en heb ik meer energie. De krachtspreuk draag ik ook de hele dag met me mee en ik zet hem ook in als ik voel dat ik weer moe begin te worden.

Ik blijf de dagelijkse tien minuten Slaapyoga volgen. Het is voor mij een perfecte vorm van meditatie die ik makkelijk in kan lassen op het moment dat ik het nodig heb. Voor het slapen gaan brengt het mij helemaal tot rust.
DSCF0579
Ben je ook nieuwsgierig geworden naar Slaapyoga, dan kan je het boek alvast reserveren bij Bol.com voor slechts €12,95. Het boek “Slaapyoga”, van Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen, komt 16 september 2015 uit. Inclusief cd met een korte (ongeveer 10 minuten) en een lange (ongeveer 15 minuten) sessie.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Debora (Daasje77) schreef:

    Bedankt voor de uitgebreide beschrijving, klinkt veelbelovend! En de prijs valt inderdaad reuze mee 😉 Ik ga het bestellen 😀

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s