Voedzame kruidkoek

DSCF0572
Kruidkoek en ontbijtkoek koop ik echt nooit. Waarom niet? Omdat er ontzettend veel geraffineerde suikers in zitten. Toen ik klein was at ik vaak een dikke plak of meerdere dikke plakken ontbijtkoek, van het welbekende merk, met een dikke laag boter en daaroverheen nog een laag basterdsuiker. Zonder er verder bij na te denken zat ik daar dan van te genieten. Die suiker explosie in mijn mond vond ik toen heerlijk. Nu gelukkig niet meer, ik word er al misselijk van als ik eraan denk.
Ik ben wel dol op zelfgemaakte kruidkoek. Daar hoeft van mij helemaal niks op. Geen dikke laag boter en al helemaal geen suiker. Gewoon een dikke plak voedzame kruidkoek, zonder toegevoegde suikers. Waarvan je zonder schuldgevoel nog een dikke plak kan afsnijden en heerlijk van kan genieten. Met de lekkerste specerijen en als je goed proeft, dan proef je speculaas, taai taai, ontbijtkoek en kruidkoek in één. Ja deze kruidkoek is echt lekker!! Bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de koffie of thee, het kan eigenlijk altijd.
DSCF0570
Benodigd:
keukenmachine (Je kan de ingrediënten ook in een grote kom met een garde mixen tot beslag)
oven
cakevorm van ongeveer 22 cm
bakpapier
vijzel, koffiemolen of blender (om het anijszaad zijn te malen)

Ingrediënten:
2 rijpe bananen
2 eieren
40 gram kokosvet
75 gram rauwe honing
1 el appelstroop zonder toegevoegde suikers
3 tl kaneel poeder
2 tl anijszaad (fijngemalen met de vijzel, koffiemolen of blender)
1 tl kardemom poeder
1 tl gember poeder
1 tl kruidnagel poeder
1 tl nootmuskaat poeder
300 gram volkoren spelt meel
1 el wijnsteenzuur bakpoeder

Bereidingstijd:

ongeveer 45 minuten

Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maal als eerste het anijszaad fijn met een vijzel. Je kan hier ook een koffiemolen of blender voor gebruiken.

Voeg de bananen, eieren, kokosvet, honing en appelstroop toe aan de keukenmachine en maal het geheel fijn. Heb je geen keukenmachine, maal het geheel dan met de hand fijn in een grote kom met een garde.

Voeg daarna de specerijen, spelt meel en bakpoeder toe en maal het geheel tot een mooi beslag.

Bekleed de cakevorm met bakpapier en giet het beslag in de vorm. Bak de kruidkoek af in 35 minuten.

Laat de kruidkoek in de vorm op een rooster 10 minuten afkoelen en haal de koek daarna uit de vorm. Laat de koek nu verder afkoelen op het rooster.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s