Pompoenbrood met pecannoten (vegan)

2015_1105_15193400
Bijna elke dag bak ik wat lekkers. Een bananenbrood, gezonde koekjes of een kruidkoek. Ik vind het namelijk heerlijk om wat lekkers te hebben bij de thee of om ’s avond nog even wat te snoepen. Nou wil ik me geen zorgen maken om slechte suikers en teveel vet, dus bak ik juist gezonde dingen. Met veel vezels, geen kunstmatige of geraffineerde suikers en zonder die slechte transvetten.
Nu de herfst al zijn intrede heeft gedaan en bij dit geweldige seizoen de pompoenen voor het oprapen liggen, leek het mij een mooi moment voor een pompoenbrood. Het recept dat ik met jullie ga delen heb ik gebaseerd op een recept dat ik ook gebruik voor worteltjestaart en ik kan je zeggen dat hij echt ontzettend lekker is. Het is een heel smaakvol en smeuïg brood of misschien is het wel meer een cake. Zo lekker zoet en kruidig. De perfecte verwennerij voor de herfst.
2015_1105_15182800
Benodigd:
oven
keukenmachine
cakevorm van ongeveer 22 cm
bakpapier

Ingrediënten:
pompoen van ongeveer 900 gram (er gaat 500 gram pompoen in het brood)
100 gram kokosolie
100 gram appelstroop zonder toegevoegde suikers (liefst zelfgemaakt)
50 gram dadels
250 gram volkoren speltmeel
1 el speculaaskruiden of koekkruiden
1 el wijnsteenzuur bakpoeder
2 tl baking soda
1 el appelazijn
100 gram rozijnen fijngehakt
100 gram pecannoten grof gehakt

Bereidingstijd:
ongeveer 80 minuten

Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 180 graden en leg gelijk de pompoen in zijn geheel in de oven. Als de oven op temperatuur is laat je de pompoen nog 20 minuten gaar worden. Controleer met een mes of de pompen zacht genoeg is.
Ondertussen zet je al de ingrediënten alvast klaar en bekleed je de cakevorm met bakpapier.

Als de pompoen gaar is haal je hem uit de oven. verwijder het steeltje en een stukje van de onderkant van de pompen en snijdt daarna doormidden. Verwijder de pitten en snijdt de pompoen in stukken en laat de schil gewoon zitten. De schil is namelijk eetbaar en we verwerken de schil daarom ook in het brood. Na het ontpitten zou je ongeveer 500 gram pompoen over moeten houden voor het brood.

Doe de stukken pompoen samen met de kokosolie, appelstroop en dadels in de keukenmachine en maal het geheel fijn tot een gladde pompoenmoes. Voeg dan het speltmeel, bakpoeder en baking soda toe en maal tot een stevig beslag. Als laatste voeg je de appelazijn toe en laat je de keukenmachine kort het geheel goed vermengen.

Voeg de fijngehakte rozijnen en pecannoten toe aan het beslag en meng dit geheel met de hand goed door elkaar. Hak de pacannoten niet te fijn. Door de helft is goed genoeg of laat de pecannoten anders gewoon heel. Leg geen pecannoten als versiering op het brood, omdat de pecannoten heel snel verbranden tijdens het bakken en dat is niet lekker.

Giet het beslag in de cakevorm en bak het brood af in 40 minuten (op 180 graden).
Als het brood gaar is til je het met het bakpapier uit de vorm en laat je het afkoelen op een rooster.

Geniet ervan!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. suzan0701 schreef:

    Lijkt me heerlijk maar kan je de appelstroop ook ergens door vervangen? Ik heb het niet in huis helaas : (

    Like

    1. agoodmoodandfood schreef:

      Je kan de appelstroop ook vervangen door een andere zoetstof. Door honing (niet vegan) of door ahornsiroop bijvoorbeeld.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s