Vega veggie burger

2015_1111_14031200
Wat is het lang geleden dat ik een echte hamburger van vlees heb gegeten. Ik was er altijd dol op, maar moet er nu niet meer aan denken. Toen ik ervoor koos om geen vlees meer te eten nam ik de groenteburger of veggie burger als alternatief. Tegenwoordig heb je in elke supermarkt wel voldoende keus wat vleesvervangers betreft. Sommige zijn best goed en lekker, maar helaas zitten er meestal veel E-nummers, suiker en zout in. Ook wordt er voor vleesvervangers vaak als basis ongefermenteerde soja gebruikt. Ongefermenteerde soja heeft nou niet bepaald een goede reputatie, dus ook daar wil ik niet teveel van binnenkrijgen. Kortom, het is tijd om zelf een veggie burger te maken.
2015_1110_15073600
Benodigd:
keukenmachine

Ingrediënten:
220 gram kikkererwten (uitgelekt)
50 gram hazelnoten
100 gram rode linzen
1/2 courgette
1/2 rode paprika
1/2 rode ui
2 tl mosterd
2 tl komijn poeder
1/2 tl zwarte peper
1 tl paprika poeder
1 tl curry poeder
snuf Himalaya zout
1 of 2 tenen knoflook
kokosolie om in te bakken

Aan de slag!
Kook de linzen in water ongeveer 15 minuten en laat ze daarna goed uitlekken in een vergiet. Druk met een lepel nog zoveel mogelijk vocht eruit. Doe ze daarna samen met de kikkererwten en de hazelnoten in de keukenmachine en maal tot een fijne massa.

Snijdt de courgette, paprika en rode ui heel fijn en bak deze samen met de kruiden en de knoflook kort aan. Voeg het groentemengsel toe aan de kikkererwtenpuree en roer alles goed door elkaar.
2015_1110_14124800
Als het geheel goed is vermengd maak je er met de hand de veggie burgers van. Verdeel in 5 gelijke delen voor grote burgers of in 10 gelijke delen voor een kleiner formaat. Het voordeel van de kleine burgers, is dat ze straks makkelijker te draaien zijn in de pan.
2015_1110_14250200
Als je mooie burgers hebt gevormd, zet je ze eerst nog een aantal uur afgedekt in de koelkast om goed af te laten koelen. Ze worden hierdoor weer steviger, waardoor ze makkelijker te bakken zijn. Ongeveer twee uur is voldoende.

Bak de burgers mooi goudbruin. Doe dit op niet al te hoog vuur en bak elke kant ongeveer 5 minuten, zodat de burger door en door warm wordt. Gebruik voor het omdraaien een platte spatel en doe dit voorzichtig, zodat de burger niet uit elkaar valt.

Eet de veggie burger als een echte hamburger met een broodje of zoals ik hem het lekkerst vind. Op een bedje van knapperige sla, met wat schijfjes tomaat, rode ui en chilisaus. Om je vingers erbij af te likken.
2015_1111_14025100
Geniet ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s