Gezonde gevulde speculaas taart (vegan)

20151203_130513
Zo op de valreep voor Sinterklaas heb ik nog maar even een gevulde speculaas taart gemaakt. Uiteraard een gezondere variant. Ik ben echt dol op gevuld speculaas en deze mag natuurlijk niet ontbreken rond deze tijd van het jaar.
20151203_130113
Benodigd:
Taartvorm 20 cm doorsnee
oven
keukenmachine
deegroller
bakpapier

Ingrediënten:

voor de spijs
200 gram blanke rauwe amandelen of amandelmeel
160 gram dadels
40 gram agavesiroop
rasp van 1 bio citroen

voor de speculaas
250 gram volkoren spelt meel
100 gram kokosolie
100 gram kokosbloesem suiker
3 el speculaaskruiden (niet te grote lepels toevoegen)
100 ml amandelmelk
1 volle tl wijnsteenzuur bakpoeder
1 hand rauwe blanke amandelen voor de decoratie

Bereidingstijd:
ongeveer 50 minuten

Aan de slag!
Begin met het maken van de spijs. Gebruik je hele amandelen, maal deze dan als eerste fijn in de keukenmachine. Doe dan al de ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en maal het fijn tot er een mooie gladde spijs ontstaat. Gebruik je amandelmeel, dan kan je gelijk al de ingrediënten samen fijn malen. Vorm de spijs met de hand tot een bol en leg deze in de tussentijd in de koeling.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de taartvorm met bakpapier en vet de rand in met wat kokosolie.

Laat de kokosolie voor het deeg op laag vuur smelten en voeg het daarna samen met de overige ingrediënten in de keukenmachine en maal tot er een deeg is ontstaan.

Haal het deeg uit de keukenmachine en verdeel dit nu in twee delen. Maak van elke deel een bol en rol beide met een deegroller uit, totdat ze het formaat van de taartvorm hebben bereikt. Bekleed de bodem met de ene helft van het deeg. Druk met de hand netjes glad.

Haal de spijs uit de koelkast en rol deze ook uit met de deegroller, totdat het formaat van de taartvorm is bereikt. Leg de spijs bovenop de deegbodem in de taartvorm. Druk met de hand zachtjes glad.

Leg nu bovenop de spijslaag de andere helft van deeg en druk dit mooi glad aan. Als laatste versier je de bovenkant met wat amandelen.

Bak de gevulde speculaas taart af in 30 minuten. Daarna laat je de taart op een rooster afkoelen. Verwijder na tien minuten voorzichtig de vorm en laat het geheel dan verder afkoelen.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s