Salty peanuts caramel and chocolate fudge (vegan)

20151203_145509
Pas op!!! Zeer verslavend!!! Dus wees gewaarschuwd. Ja dit is echt een heel lekker en simpel recept. Eigenlijk te lekker en daarom ook heel moeilijk om ervan af te blijven.
20151203_145651
Benodigd:
keukenmachine
5 vierkante steekvormpjes van 6x6cm (verkrijgbaar bij de xenos of bij kookwinkel.nl)

Ingrediënten:

caramel laag
120 gram gezouten pinda’s
150 gram medjoul dadels
10 gram agavesiroop

chocolade fudge
180 gram 70% pure chocolade (wel een vegan variant, zoals die van Tony’s Chocolonely of van Hands off my chocolate)
160 gram gecondenseerde kokosmelk (verkrijgbaar bij Jumbo en AH)
1 el kokosolie

Aan de slag!
Doe de dadels en de agavesiroop in de keukenmachine en maal dit heel fijn. Zodra het geheel een bal begint te vormen, dan de keukenmachine gelijk uitzetten. Even erbij blijven staan dus. Doe je dit niet (net als ik), dan heb je grote kans dat je keukenmachine kapot draait, omdat de bal heel taai wordt en dan het mes tegenhoudt terwijl de keukenmachine blijft draaien.

Doe de gezouten pinda’s in een bolzeef en schud het grootste deel van het zout eruit. Teveel zout is namelijk niet lekker. Daarna hak je de pinda’s met een mes in keine stukjes.

Doe de pinda’s samen met de fijngemalen dadels in een kom en kneed het tot een geheel.  Je hebt nu genoeg om 5 vierkante steekvormpjes te vullen. Per vormpje doe je 50 gram van het mengsel op de bodem en druk dit goed stevig aan. Je houd dan nog wel wat van het mengsel over. Persoonlijk snoep ik dat gelijk op :). De steekvormpjes laat je gewoon zitten, omdat straks de chocolade fudge nog moet worden toegevoegd. Heb je geen steekvormpjes, dan kan je ook een kleine brownie vorm gebruiken of gewoon een ronde springvorm.

Doe nu de ingrediënten voor de chocolade fudge in een pannetje en verwarm dit op laag vuur. Breek de chocolade wel eerst in kleine stukjes. Roer tot het geheel is gesmolten en er een mooie gladde fudge is ontstaan. Doe een volle eetlepel bovenop de pinda/caramel laag in de vormpjes.

Zet de vormpjes nu een uur in de koelkast om op de stijven. Daarna kan je de pinda caramel met chocolade fudge voorzichtig uit de vormpjes drukken. Snijd elke vierkant nu in 4 stukjes, zodat je in totaal 20 stukjes hebt.
20151203_145630

Zet dit nu weer terug in de koelkast om verder op te stijven. Je mag ze uiteraard ook gelijk opeten 😉

Hoe langer je ze uit de koelkast laat voordat je ze opeet, hoe zachter ze worden.

Geniet ervan!
20151203_145735

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Debora schreef:

    Ze staan nu in de koelkast, ben heel benieuwd…! Maar het snoepen tijdens het maken belooft veel goeds 😋 Had alleen geen goede vormpjes, kleine ronde springvorm gebruikt, maar nu worden ze wel wat platter denk ik… Waren ook wat veel pinda’s in verhouding tot caramel. Maar dat valt allemaal nog te fine-tunen hè? Alvast bedankt voor het recept, wij gaan er straks van genieten!

    Liked by 1 persoon

    1. agoodmoodandfood schreef:

      Goed zeg! De verhouding van de pinda’s klopt wel. Ik kneed de caramel helemaal vol met de fijngehakte pinda’s. Maar het kijkt allemaal niet zo nauw hoor. Ik doe soms ook een ronde springvorm en dan zijn ze platter, maar nog steeds zo lekker.

      Like

  2. Debora schreef:

    Ik moet toch nog even reageren hoor… Ik heb ze na die eerste keer namelijk nog heeeeel vaak gemaakt, en ze zijn inderdaad verslavend lekker!! Ik gebruik nu een rechthoekige ovenschaal die ik bekleed met bakpapier: ideaal. Als het stevig genoeg is til ik gewoon het hele blok met het papier eruit en snij er mooie stukjes van. Dit recept is echt een klassieker geworden bij ons in huis! 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s