Zelfgemaakte sandwich spread

20151214_104548_001
De laatste tijd valt het me steeds meer op dat er in heel veel voeding dierlijke producten zijn verwerkt. Thuis eten we eigenlijk helemaal geen dierlijke producten meer. De enige uitzondering zijn de eieren van onze eigen kippen. Ik heb gisteren trouwens geleerd dat onze kippen geen plofkippen, maar bofkippen zijn. Een leuke term die ik erin ga houden. Onze eigen kippen zijn er trouwens niet om uiteindelijk te worden opgegeten hoor. Ze lopen bij ons rond voor de gezelligheid en als de dagen lang genoeg zijn, dan leggen ze heerlijke eieren. Ze lopen vrij in de tuin rond te scharrelen, ze krijgen het beste voer en in de nacht zitten ze veilig binnen. Misschien dat ze een haan missen, maar ik weet eigenlijk niet of ze dat nu wel zo erg vinden. De dames hebben het goed, dat durf ik wel te zeggen en zo hoort het ook.

Omdat wij sinds kort geen dierlijke producten meer eten moeten we nog wel even omschakelen. Wat gaat er dan bijvoorbeeld naast de potten pindakaas op het brood? Ik liep in de supermarkt langs de potten sandwich spread. Tja ook daar zit melkpoeder in. Geen optie dus, maar ik vind een goede sandwich spread wel heel lekker. Simpel natuurlijk, dat gaan we gewoon zelf maken. Ik heb hier een lekker recept voor je. Je gooit al de ingrediënten in de keukenmachine en binnen enkele minuten heb je een heerlijke verse en gezonde sandwich spread. Helemaal vegan en zonder vreemde toevoegingen. Misschien wat minder lang houdbaar, maar je moet het natuurlijk ook gewoon lekker opeten. Zelf verdeel ik het over kleine potjes, die ik helemaal vol doe en dan bewaar ik het maximaal een week in de koelkast. Daarna maak ik weer nieuwe. Neem je brood mee naar je werk? Neem dan een potje los mee en smeer je boterhammen pas als je gaat lunchen. Dat is met spreads als deze het lekkerst.

Ingrediënten:
275 gram witte kool
1oo gram rode paprika
25 gram rode ui
1 teen knoflook
125 gram augurk
140 gram tomatenpuree
2 tl zelfgemaakte vegan pesto
1 el agave siroop
4 el olijfolie
2 el appelazijn
1/2 tl paprikapoeder
mespunt cayennepeper
snuf peper en zout

Ingrediënten vegan pesto:
50 gram basilicum
50 gram cashewnoten of walnoten
1 teen knoflook
snuf peper en zout
ongeveer 5 el olijfolie of lijnzaadolie (ik doe altijd beide door elkaar)

Natuurlijk kan je zelf variëren met de ingrediënten en de spread naar eigen wens aanpassen. In plaats van de pesto kan je bijvoorbeeld ook alleen wat verse basilicum toevoegen. Of wat dacht je van zongedroogde tomaatjes. Lekker hoor!!
20151214_104759

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s