Chocoladetaart met frambozen en pecan crunch (vegan)

20151214_114515
Chocolade, ik kan er geen genoeg van krijgen. Daarom dit lekkere recept. Een feestelijke taart van chocoladecake met frambozen en een topping van pecan crunch. Helemaal vegan, met volkoren spelt meel en kokosbloesem suiker. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik kokosbloesem suiker in een recept gebruik. Het heeft een hele lekkere nootachtige smaak en past heel goed bij de chocolade.
20151214_133559
Ingrediënten:
300 gram volkoren spelt meel
150 gram kokosbloesem suiker
50 gram kokosrasp
75 gram rauwe cacao poeder
1 el wijnsteenzuur bakpoeder
1 tl baking soda
1 snuf zout
40 gram kokosolie
200 ml kokosmelk
200 ml amandelmelk
1 el appelazijn
150 gram bevroren frambozen

topping
50 gram extra pure vegan chocolade (bijvoorbeeld de 70% van Tony’s Chocolonely of de 85% van Hands of my Chocolate)
2 bevroren frambozen
1 handje pecannoten

Benodigd:
springvorm van 22 cm
bakpapier
oven

Bereidingstijd:
ongeveer 90 minuten

Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in met een beetje kokosolie.

Laat de kokosolie voor de taart op laag vuur in een pannetje smelten. Het hoeft niet te worden verhit, dus als het eenmaal begint te smelten, dan kan je het vuur al uit zetten.

Doe al de droge ingrediënten in een grote kom en meng goed door elkaar. Zorg dat er geen klonten meer zijn. Voeg dan de kokosolie, kokosmelk en amandelmelk toe. Roer met een lepel alles goed door elkaar, zodat er een stevig beslag ontstaat. Als het beslag te droog is kan je eventueel nog wat kokosmelk toevoegen. Niet meer dan 50 ml extra, anders wordt de taart echt te nat.

Voeg de appelazijn toe en roer dit er goed doorheen. Als laatste voeg je de bevroren frambozen toe. Zorg dat je ze er ook echt bevroren doorheen roert, zodat de frambozen nog een beetje heel blijven. Giet het beslag in de springvorm en strijk het glad. Bak de taart af in 60 minuten.

Als de taart gaar is haal je hem uit de oven. Laat afkoelen op een rooster en haal na 5 minuten de rand van de springvorm los. Verwijder daarna ook voorzichtig de bodem van de springvorm en laat de taart op het bakpapier verder afkoelen op het rooster.
20151214_114332
We gaan nu aan de slag met de topping. Hak de pecannoten alvast fijn en maak van een stuk bakpapier een cornetje om de chocolade voor de topping over de taart te gieten. Laat nu de chocolade voor de topping smelten. Daarvoor breek je de chocolade in stukjes en doe deze in een melkkannetje of gewoon in een schaaltje. Dit kannetje of schaaltje zet je in een groter schaaltje waarin je kokend water giet. Laat de chocolade nu al roerend smelten. Til het kannetje of schaaltje een beetje van de bodem, zodat de warmte van het gekookte water ook bij de bodem komt.

Als de chocolade is gesmolten, dan doe je 2 eetlepels van de chocolade in het cornetje. Knip een klein puntje van het cornetje af en giet de chocolade lekker rommelig over de taart heen. Gewoon met verschillende bewegingen, het moet allemaal niet te netjes worden. Daarna doe je daar de pecannoten crunch overheen, zodat dit in de chocolade vast blijft zitten. Schud eerste boven de snijplank de meest fijne stukje van de pecannoten crunch tussen je vingers uit, want dat is niet zo mooi op de taart.

Pak 2 bevroren frambozen en breek deze in stukjes, zodat je allemaal frambozen bolletjes krijgt. verdeel deze ook over de taart. Als laatste doe je de laatste eetlepel gesmolten chocolade in het cornetje en verdeel deze weer lekker rommelig over de taart. Nu is de taart klaar, maar je moet hem nu nog wel verder laten afkoelen, zodat de chocolade topping hard wordt.

De taart is de volgende dag eigenlijk het allerlekkerst. Ik bewaar de taart ingepakt in bakpapier buiten de koelkast ongeveer 3 dagen.

Wil je een minder zware chocolade smaak, gebruik dan 50 gram cacao poeder i.p.v. 75 gram. De nootachtige smaak van de kokosbloesem suiker komt dan het sterkst naar voren.
20151214_133026
Geniet ervan!

7 reacties Voeg uw reactie toe

  1. foodbooksnl schreef:

    Wow dat ziet er echt mega lekker uit! Heb je het wijnsteenzuur bakpoeder gewoon uit de supermarkt?

    Like

    1. agoodmoodandfood schreef:

      Dank je wel!! Ik koop de wijnsteenzuur bakpoeder bij de biologische winkel of bij de gezondheidswinkel/ natuurwinkel. Ik ben het bij de supermarkt nog niet tegen gekomen.

      Liked by 1 persoon

      1. foodbooksnl schreef:

        Oh top! Dank je wel voor je reactie! Dan ga ik daar eens even zoeken (:

        Like

  2. Bodine schreef:

    Oeh, dat ziet er lekker uit! Die ga ik maken voor mijn verjaardag eind februari!

    Like

    1. agoodmoodandfood schreef:

      Wat leuk om te horen!!

      Like

  3. Ziet er te lekker uit!!

    Like

  4. Erica schreef:

    Thiss looks absolutely delicous!! Deze komt op mijn to do list! ^^

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s