Met de kerst lekker plantaardig gourmetten

20151216_145300
De goutmetschotels vliegen de winkels weer uit rond de feestdagen, want gourmetten blijft favoriet in Nederland. Ik moet zeggen dat ik het ook echt heel gezellig vind. Lekker met zijn allen kokerellen rond een tafel vol met lekker eten. Maar al dat vlees… Tja, vaak veel te veel en eigenlijk niet zo gezond. Nu wij thuis geen vlees meer eten komen er met kerst een aantal plantaardige vleesvervangers op tafel tijdens het gourmetten. Heel makkelijk een dag van tevoren klaar te maken en gewoon heel erg lekker. Als je de kerst ook duurzaam en zonder al dat vlees door wilt brengen, gebruik dan deze simpele en smaakvolle recepten. “Give it a go” zou ik zeggen.
20151216_145448
Vega veggie burgers

Ingrediënten voor 12 burgers:
265 gram kikkererwten (uitgelekt)
50 gram walnoten
1/2 courgette
1/2 rode paprika
1/2 rode ui
1 el mosterd
2 tl komijn poeder
1/2 tl zwarte peper
1 tl paprika poeder
1 tl curry poeder
snuf Himalaya zout
1 of 2 tenen knoflook

Doe de kikkererwten samen met de walnoten in de keukenmachine en maal tot een fijne massa.
Snijdt de courgette, paprika en rode ui heel fijn en bak deze samen met de kruiden en de knoflook kort aan. Voeg het groentemengsel toe aan de kikkererwtenpuree en roer alles goed door elkaar. Je kan het ook met de hand door elkaar kneden.
Als het geheel is vermengd maak je er met de hand de veggie burgers van. Verdeel in 12 gelijke delen (ongeveer 48 gram per burger), maak er eerst mooie balletjes van en druk ze daarna plat en vorm met de vingers stevige burgers. Bewaar ze daarna afgedekt in de koelkast.

20151216_145608
Gepaneerde vega veggie burgers

Ingrediënten:
6 vega veggie burgers
2 el maizena
8 el koud water
2 volkoren boterhammen
2 el volkoren meel

Gebruik de helft van de vega veggie burgers (recept van hierboven). We gaan deze burgers (6 stuks) nu paneren.
Maak een maizenapapje van 2 el maizena en ongeveer 8 el koud water. Goed roeren. Dit gebruik je in plaats van ei. Rooster 2 volkoren boterhammen in de oven op 200 graden. Ongeveer 10 minuten. Ze moeten goed uitdrogen en zo knapperig worden als beschuit. Doe ze daarna in de keukenmachine en maal fijn tot paneermeel. Doe in een apart schaaltje 2 el volkoren meel (mag ook spelt zijn).
Zet nu de schaaltjes op een rij klaar om de burgers te paneren. Eerst het schaaltje met de volkoren meel, dan het schaaltje met het maizenapapje en daarna de paneermeel.
Haal de burger als eerste door de meel, daarna door het maizenapapje en als laatste door de paneermeel. Druk de paneermeel goed aan. Dit doe je met al de 6 burgers. Voor een extra krokante laag, kan je een dubbele laag paneermeel aanbrengen. Dit doe je door de burger nogmaals door het maizenapapje te halen en nog een keer door de paneermeel. Bewaar de burgers afgedekt in de koelkast.

20151216_145436
Tofu blokjes in pikante saus

Ingrediënten:
200 gram tofu
2 el ketjap
3 el chili saus
1 teen knoflook

Zo simpel en toch heel lekker. Ik maakte dit voorheen altijd met kip, maar nu dus met tofu. Snijdt de tofu in kleine stukken. Pers de knoflook uit in een schaal en doe daar de ketjap en chili saus bij. Roer dit goed door elkaar en voeg dan de stukken tofu toe. Roer alles goed door elkaar en laat dit afgedekt in de koelkast marineren. Als je dit een dag van tevoren klaarmaakt, dan kunnen de smaken goed intrekken. Voordat je het op tafel zet roer je de tofu nogmaals goed door de marinade. Bak de stukje op de gourmetplaat met een beetje extra van de marinade. De marinade niet weggooien dus.

20151216_145552
Plantaardige gyros

Ingrediënten:
175 gram vega kruimgehakt van Vivera
1/2 rode ui in halve ringen gesneden
1/2 rode paprika in dunne reepjes gesneden
3 tl gyroskruiden (zie recept hieronder)
1 teen knoflook
3 el olijfolie

gyroskruiden
2 tl paprikapoeder
1/4 tl zwarte peper
4 tl oregano
1 tl basilicum
3 tl tijm
1 tl chilipoeder
1/2 tl kaneel
2 tl komijn
2 tl knoflookpoeder
1/2 tl uienpoeder
1 tl zout
Meng de kruiden goed door elkaar en bewaar in een afgesloten potje.

Bak de rode ui, paprika en knoflook samen met 3 tl van de gyroskruiden aan in de olijfolie. Doe dit op een wat lager vuur en fruit minimaal 15 minuten aan, zodat de ui en paprika mooi zacht worden. Doe dit na het bakken samen met de vega kruimgehakt in een schaal en roer dit goed door elkaar. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat de smaken een nachtje intrekken.
De volgende dag kan het zo de gourmetplaat op. Bak een aantal mini pita broodjes af, zodat iedereen zijn eigen pita gyros kan samenstellen. Lekker met wat knapperige sla en vega knoflooksaus (zie recept).

Ingrediënten vega knoflooksaus:
120 ml soja yoghurt
1 tl mosterd
1 el agavesiroop
1 el appelazijn
1 teen knoflook (uitgeperst)
200 ml zonnebloemolie
1 el vers gehakte peterselie

Doe de soja yoghurt, mosterd, agavesiroop, appelazijn en knoflook in de blender en zet de blender op de laagste stand. Als de ingrediënten zijn vermengt voeg je er heel langzaam aan steeds een beetje zonnebloemolie bij (terwijl de blender nog op de laagste stand draait). Als er een mooie stevige saus ontstaat zet je de blender uit. Doe de saus in een potjes en roer de peterselie erdoorheen.

20151217_121913
Dit krijg je uiteindelijk op je bord tijdens het plantaardig gourmetten. Dat ziet er toch geweldig uit? Het is nog ontzettend lekker ook. Eet de burgers op een bedje van knapperige sla, met wat gebakken uien, een tomaatje en wat chili saus. Zet ook nog wat bakjes met verse groenten op tafel om te bakken op de gourmetplaat. Bijvoorbeeld verschillende champignons, paprika, aubergine en ui. Zet er een mooie salade bij en wat vers gehakte kruiden voor over de groenten. Wees lekker creatief en je zult erachter komen dat je zonder vlees en vis niets hoeft te missen.

Ik wens iedereen alvast hele mooie feestdagen!!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ooh heerlijk! Ik ga die gyros en de pikante tofu proberen!

    Like

    1. agoodmoodandfood schreef:

      Wat leuk! Ja wij zijn hier dol op de broodjes vegan gyros 🙂

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s