Zwanger!!

IMG_20160516_112356Om maar met de deur in huis te vallen en voor diegenen die dit nog niet wisten, ik ben zwanger van een zoon!! En wat is het lang geleden dat ik voor het laatst een blog heb geschreven. Ik schaam me er een beetje voor. Het laatste bericht was voor afgelopen kerst. Nou ja ik ben er weer hoor. Ik moet zeggen dat mijn hoofd even niet naar mijn blog stond. Ik ben inmiddels 24 weken zwanger en wat is dat een ervaring zeg. Het is geweldig mooi, soms zwaar, ontzettend spannend, maar vooral magisch. Eerlijk zal ik bekennen dat ik menig bekende heb verrast met de mededeling dat ik zwanger ben. Tot voor kort was ik ervan overtuigd dat het moederschap gewoon niet mijn ding was.

Ik was 33 jaar, ik voelde geen klok tikken en ik zag mezelf gewoon niet in die rol. Ik was nog veel te druk met mezelf bezig. Wat wil ik met mijn leven? Dat was eigenlijk de grootste en enigste vraag waar ik continu mee bezig was. Toen ik vorig jaar september terugviel in een burnout en ik uiteindelijk zonder werk thuis kwam te zitten, kreeg ik eindelijk rust. Mijn werk was een afgesloten hoofdstuk, het langdurige verhaal van de brand was afgerond en ik kreeg ineens de ruimte om echt helemaal tot rust te komen. Er was eigenlijk niets meer dat mij stress bezorgde. Maar als je dan zo thuis komt te zitten ga je toch nadenken, wat nu?! Ik was al begonnen met mijn studie voor ‘voedingsdeskundige’. Maar op dat moment kwam er nog niets uit van, dit ga ik doen.

Door de rust die ik had gekregen kon ik wel vol genieten van alles om mij heen. Eigenlijk was mijn omgeving niet veranderd. Ik woonde nog steeds of beter gezegd weer in een heerlijk huis, met mijn geweldige man, lieve dieren in een prachtige omgeving. Maar ik kon daar nu veel meer van genieten en ik voelde me soms intens gelukkig. Er was zoveel geluk en liefde om mijn heen dat het voelde alsof het teveel was om dat alleen met zijn tweetjes te delen. Dan keek ik om me heen en dacht ik, hoe geweldig dit leven zou zijn voor een kind. Wandelen met de honden in het bos, al de dieren die we thuis hebben, de ruimte. Het is eigenlijk een paradijs om op te groeien.

Na al die jaren niet weten wat ik daadwerkelijk met mijn leven wilde doen, was dit het misschien. Misschien was ik wel gewoon gemaakt om moeder te worden. Iets wat ik juist altijd stellig ontkende. Waar ik al moe van werd, als ik eraan dacht. Eind vorig jaar voelde het idee om moeder te worden ineens helemaal niet vreemd. Alsof er geen twijfel was, maar ik het gewoon wist. Hier wil ik voor gaan. Nou ja, geen twijfel wil ik nou ook weer niet zeggen. Ik wist dat Thom diep van binnen ook graag kinderen wilde, maar dat hij mij hiermee niet onder druk wilde zetten. Voor hem was het zoiets als, het komt als het komt en anders niet. Maar toen ik toch wel serieus aangaf dat ik er ook open voor stond, was hij dolgelukkig en uiteindelijk hebben we dan samen de beslissing genomen om ervoor te gaan.

De eerste nachten dat we de beslissing hadden genomen ben ik echt nog wel een paar keer wakker geworden hoor. Vooral in de nacht als je moe bent en niet kunt slapen lijkt alles ineens veel angstiger. Had ik er wel goed genoeg over nagedacht? Waar was ik eigenlijk aan begonnen? Krijg ik er niet ongelooflijk spijt van? Het is natuurlijk niet iets wat je terug kunt draaien, als het eenmaal zover is. Na een aantal dagen aan het idee te zijn gewend, was die angst en die twijfel toch echt helemaal weg. Je praat er samen over en je voelt gewoon dat je dit wilt.

Toen de twijfel weg was en ik helemaal aan het idee was gewend begon de controlfreak die ik ben de overhand te nemen. Oh ja, en het feit dat als ik iets wil, dat het dan ook gelijk moet. Dat de huisarts zei dat het meestal wel 3 à 4 maanden kon duren voordat je ook daadwerkelijk zwanger bent, daar wilde ik niets van weten. Of het gebeurde gelijk of er was iets niet goed. Want ja ik weet natuurlijk wel dat je hierin geen vrije keuze hebt. Zwanger worden is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend en ik wist natuurlijk niet of dat voor ons wel was weggelegd.

De controlfreak in mij liet niets aan het toeval over. Ik zou in 1 keer zwanger worden en anders moesten ze maar gelijk gaan uitzoeken wat er niet goed was. Ik slikte geen hormonen, we leefden gezond en behalve onze leeftijden waren de omstandigheden perfect. Ik zeg overigens niet dat dit een normale gedachte is hoor, maar eens te meer merkte ik hoe erg ik alles in handen wil hebben. Er is wel eens tegen mij gezegd dat als ik wilde leren loslaten en ik toch kinderen zou willen, dat het dan goed zou zijn om zwanger te worden, omdat je dan wel los móét laten. Nou dat gevoel heb ik dus nog helemaal niet gehad. Diep van binnen weet ik wel dat ik hier geen controle over heb, maar ik probeer het toch. Ik moet en zal de touwtjes in handen hebben. Wat hoop ik toch dat ik straks mijn kind durf los te laten, want niemand zit te wachten op een moeder die alles onder controle probeert te houden. Dat is echt nog wel een dingetje. Let it go, let it go, let it go.

Wat een ongelooflijk geluk hadden we toen ik ook daadwerkelijk in 1 keer zwanger was. Ik wist het al voordat ik de test had gedaan. Door de intense vermoeidheid en de opgeblazen buik die ineens op kwamen zetten. Nee dit was geen “food baby” meer, dit was anders. Mijn lichaam was ruimte aan het maken. Toch ben je pas zeker als je dan daadwerkelijk de test gaat doen. Stiekem zonder dat Thom het wist deed ik in de ochtend de test. Binnen 3 seconden stond er al een hele dikke plus en dat betekende dat ik zwanger was. Maar op de test stond dat ik 3 minuten moest wachten voor het resultaat. Met mijn slaperige hoofd toch maar 3 minuten wachten, want stel je voor dat die plus nog verdwijnt. Slaat natuurlijk weer helemaal nergens op, want die plus blijft gewoon staan. Wat een opluchting en wat een blijdschap. Ik rende snel naar boven en liet het aan Thom zien. Die was helemaal verrast, omdat hij niet wist dat ik al een test had.

Dan ben je samen dolgelukkig, maar begint ook een spannende tijd. Je kan niet wachten op de eerste echo, want is alles wel in orde, doet het hartje het wel en ga zo maar door. Vooral de eerste weken heb je te maken met veel onzekerheid. Zo’n zwangerschap is echt wel een rollercoaster van emoties. Nu ben ik inmiddels 24 weken zwanger en voor mijn gevoel heb ik de meest onzekere tijd wel gehad. Na een geslaagde 20 weken echo waarbij ze de baby nog eens screenen op een aantal afwijkingen voelde ik me veel meer gerust. Dat zijn toch wel onderzoeken waar je wat spanning door voelt. Ook al is de kans klein dat je slecht nieuws krijg, die kans is er wel. Sinds de 19e week kan ik de baby al goed voelen in mijn buik en Thom kon het daarna ook al heel snel voelen aan de buitenkant. Je gaat dan echt contact maken met je baby en het geeft je een heel gerust gevoel. Heel bijzonder is dat.

Ik vind zwanger zijn een magisch iets en het heeft mij totaal veranderd. Geen twijfels meer en nu al een gevoel van onvoorwaardelijke liefde voor het kleine ventje in mijn buik. Ik hoop dat we hem een geweldig leven kunnen geven en dat zijn moeder in staat is hem straks los te laten om zijn eigen keuzes te gaan maken. Voor nu ga ik nog heel bewust genieten van het getrappel in mijn buik, want wat gaat die tijd toch snel. Veel te snel moet ik zeggen. Deze 24 weken zijn echt voorbij gevlogen.

In die tussentijd ben ik trouwens geslaagd voor mijn examen ‘voedingsdeskundige’. Wie weet wat dat me in de toekomst zal gaan brengen, maar nu eerst de zwangerschap.

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Kimberly schreef:

  Wat spannend, gefeliciteerd!

  Like

 2. Zo leuk! En je bent prachtig zwanger! Je zult ook een fantastische moeder zijn daar ben ik van overtuigd! Geniet! Maar dat doe je al Vollop, dat zie je op elke foto van je! Liefs xx

  Like

  1. agoodmoodandfood schreef:

   Wat lief! Dank je wel xx

   Like

 3. Van harte gefeliciteerd. 🍼
  Heel erg mooi geschreven zeg.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s