Curry risotto

IMG_20160813_184845
Toen ik deze curry risotto op Instagram plaatste kreeg ik het verzoek om het recept te delen. Nou maak ik wel vaker curry of curry risotto, maar ik hou eigenlijk niet een specifiek recept aan. Ik verander nog wel eens van groenten en meestal maak ik het gerecht helemaal vegan, terwijl ik deze keer een biologische kipfilet heb toegevoegd. Verder doe ik alles een beetje uit de losse pols en weeg ik niks af. Op de risotto na dan. Toch heb ik geprobeerd een receptje te maken om met jullie te delen. Maar daar mag je dus ook gewoon van afwijken, want dat doe ik zelf ook.

Voordat ik zwanger werd aten we bijna helemaal vegan, maar sinds mijn zwangerschap heb ik biologisch vlees weer toegevoegd aan het menu. Daarom gebruik ik in dit gerecht ook biologische kip, maar je mag dat uiteraard weglaten.

Ingrediënten (2-3 personen):
2 halve biologische kipfilet
klontje roomboter
1 aubergine
1 ui in halve ringen gesneden
3 tenen knoflook uitgeperst
2 tomaten in blokjes gesneden
125 gram peultjes
2 lente ui in ringetjes gesneden
1 tl sambal oelek
1 el kerrie poeder
vers gemalen zwarte peper
150 gram risotto rijst
150 ml kokosmelk
300 ml groentebouillon zonder zout
1 el kokosolie

Aan de slag!
Verwarm de over voor op 180 graden.
Was de aubergine, verwijder het kroontje en snij de aubergine doormidden. Leg de aubergine 20 minuten in de voorverwarmde oven, zodat deze gaar wordt.

Ondertussen ga je verder met de curry. Verwarm de bouillon en was de tomaten en de peultjes. Snij de ui en de tomaten en pers de knoflook uit. Zet een diepe pan op het vuur voor de curry. Ik gebruik zelf altijd een gietijzeren braadpan. Verwarm de kokosolie in de pan op middelmatig vuur.

Voeg de ui toe en fruit deze aan. Voeg daarna een flinke eetlepel kerrie poeder toe en flink wat versgemalen zwarte peper. Bak dit even kort aan.

Voeg dan de knoflook, sambal en tomatenblokjes toe en bak dit nog even kort aan. Dan voeg je de risotto rijst toe en roer je het geheel goed door elkaar. Blus af met de kokosmelk en voeg daarna de warme bouillon in één keer toe. Laat dit nu 15 minuten zachtjes zonder deksel sudderen en roer af en toe door. Zet het vuur niet te hoog, zo voorkom je dat het gaat aanbakken.

Snij de kipfilet in stukken en bak deze met de roomboter mooi bruin in een koekenpan.

De aubergine is ondertussen gaar. Haal hem uit de oven en snij de 2 helften nog een keer doormidden en dan in plakjes van ongeveer een halve tot een hele centimeter. Net wat je lekkerder vindt.

Als de curry risotto 15 minuten heeft gesudderd, voeg je de aubergine en de peultjes toe. Roer de groenten erdoorheen en laat de curry risotto nog 5 minuten met de deksel op de pan zachtjes sudderen. Je mag eventueel nog wat water toevoegen als je vindt dat de curry risotto te droog is.

Na deze 5 minuten controleer je of de risotto mooi gaar is geworden. Gaar hem anders nog even verder met de deksel op de pan. Niet te lang, want de peultjes moeten wel knapperig blijven en de risotto mag ook niet te gaar worden.

Dien de curry risotto op in een mooi schaaltje. Doe de gebakken kipstukjes eroverheen en garneer met de lente ui.

Tip!
* Je kan samen met de ui ook nog wat fijngesneden verse gember toevoegen.
* De sambal kan je vervangen door een rode peper (een stukje overhouden en in ringetjes snijden als garnering).
* In plaats van peultjes kan je doperwten toevoegen en/of kikkererwten.
* De kokosmelk mag je ook vervangen door gewone volle melk (uiteraard het liefst biologisch).
* De kipfilet mag je ook weglaten.
* Het is ook lekker om nog wat verse koriander toe te voegen als garnering.
* Varieer met groenten. Je kan ook zoete aardappel of wortel toevoegen.
* Vervang de helft van de kerrie poeder door kurkuma.
* Ik gebruik zelf altijd zoutloze bouillon en ben aan voornamelijk zoutloos eten gewend. Vindt je dit te flauw, voeg dan eventueel nog wat zout toe. Al geef ik daar persoonlijk niet de voorkeur aan.

Geniet ervan!!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s