Kruidige koeken

2017_0416_14375000Ik zal gelijk eerlijk zijn. Deze koeken zijn verslavend. Zoals met de meeste koeken kan je het er niet bij eentje laten. Lekker kruidig en voedzaam en bovendien ook nog eens glutenvrij.

Ingrediënten:
100 gram glutenvrije havermout
100 gram hennepzaad *
2 el honing of voor de vegan variant agavesiroop
3 tl koekkruiden **
1 ½ tl wijnsteenzuur bakpoeder
120 gram zachte medjoul dadels
50 ml amandelmelk

* hennepzaad is een vrij prijzig product, om het recept goedkoper te maken kan je dit vervangen door rauwe cashewnoten (verkrijgbaar bij de Lidl). Het veranderd de smaak natuurlijk wel, maar de koeken zijn alsnog heel lekker.

** Ik gebruik mijn eigen koekkruiden
8 delen kaneel
1 deel anijspoeder
1 deel nootmuskaat
1 deel gemberpoeder
1 deel kardemom
Uiteraard kan je ook kant en klare koekkruiden of speculaaskruiden toevoegen. Het geeft wel weer een andere smaak, maar de koeken blijven lekker.

Benodigdheden:
Keukenmachine
Oven met bakplaat
Bakpapier

Bereidingstijd:
ongeveer 20 minuten

Aan de slag!
Het is heel simpel. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Voeg al de ingrediënten tegelijk toe aan de keukenmachine en maal tot een mooi koekjesdeeg. Meestal vormt het geheel vanzelf een bal in de keukenmachine. Wil je het deeg gladder hebben, dan maal je eerst de havermout en het hennepzaad apart tot meel. Je krijgt dan wat minder robuuste koeken

Vorm gelijke balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Ongeveer 10 stuks. Druk ze daarna plat. Hoe platter hoe knapperiger ze uiteindelijk worden, maar persoonlijk vind ik het lekker als ze vanbinnen nog een beetje zacht zijn.

Bak de koekjes nu 10 minuten af in de voorverwarmde oven. Haal na die 10 minuten de bakplaat uit de oven en draai de koekjes om. Bak de koekjes nog eens 5 minuten af. Check altijd even of de koekjes goed zijn. Het verschilt namelijk nog eens per oven hoe het resultaat is. Zijn ze nog te zacht, dan mogen ze best nog 2 minuten langer.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster en daarna smullen maar.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s