Homemade granola

2017_0524_16125800
Ontbijtjes, ontbijtjes! Ik hou ervan. Het ontbijt is ook één van de belangrijkste punten waar wij een hotel op uitkiezen. Misschien vind ik het wel de lekkerste maaltijd van de dag. Dat er mensen zijn die ’s ochtends niet kunnen eten kan ik me dus helemaal niet voorstellen. Naast een lekkere smoothie en goed gevulde havermout heb ik nog een favoriet ontbijtje. Dat is een smoothie (in een schaaltje) van avocado, perzik of nectarine en banaan met daaroverheen homemade granola.

Zelf granola maken is gewoon heel simpel, bovendien heel lekker en ook nog eens gezonder dan de meeste die je in de winkel koopt. Zo’n grote pot met zelfgemaakte granola staat bovendien mooi te pronken op een plankje in de keuken en is ook leuk om als cadeautje weg te geven.

Het is heel simpel! Je neemt een basis van havervlokken, voegt daar noten, pitten en zaden aan toe, wat olie, wat zoetstof, kruiden en gedroogd fruit. Je maakt het met de ingrediënten die jij lekker vindt. Eigenlijk hoef je niets precies af te wegen. Je kan dit heel goed vanuit de losse pols samenstellen. Wil je een idee krijgen, volg dan mijn recept.

Ingrediënten:
200 gram glutenvrije havervlokken
120 gram gemengde noten (walnoten, amandelen, hazelnoten en cashewnoten)
40 gram zonnebloempitten
40 gram pompoenpitten
4 el olijfolie
4 el agavesiroop
4 el water (vervang het water door 4 el extra agavesiroop als je het zoeter wilt hebben)
1 grote tl koekkruiden

80 gram rozijnen
stukje gedroogde appel (van 1 zoete appel)

Aan de slag!
Snij een zoete appel in dunne plakjes en droog deze in de oven of net als ik in de airfryer. In de airfryer droog ik ze in 30 minuten op 100 graden. Het ligt er ook een beetje aan hoe dun je de plakjes hebt gesneden, dus het kan soms nodig zijn om ze nog wat langer te drogen. De appel kan je helemaal krokant drogen, maar ze mogen ook best nog een beetje zacht zijn, net wat je lekker vindt. Wil je de appel drogen in de oven kijk dan even hier.

Verwarm de oven voor op 160 graden en leg een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.

Doe al de ingrediënten (behalve de rozijnen en de appel) in een grote kom en roer alles goed door elkaar. Verdeel dit nu gelijkmatig in een dunne laag over het bakpapier.

Zet de bakplaat in het midden van de oven voor ongeveer 25 minuten. Roer in die tijd twee keer om. Je moet met granola echt even opletten. Het mag niet verbranden, dus het kan zijn dat het korter in de oven moet.

Is de granola mooi goudbruin en knapperig, dan haal je de bakplaat uit de oven en laat je het zo’n tien minuten afkoelen. Voeg dan de rozijnen en de gedroogde appel in stukjes gesneden of gescheurd toe. Als alles helemaal goed is afgekoeld, dan doe je het in een weckpot om te bewaren (1 à 2 weken) of cadeau te doen.

Nu is dit mijn recept, maar het is natuurlijk veel leuker om je eigen recept te maken met de ingrediënten die jij zelf hebt uitgekozen.

Succes!!

2017_0525_09410100

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s