Homemade veggieburger

2017_0722_15392300
De laatste tijd ben ik een beetje aan het experimenteren geblazen met veggieburgers. Nu ben ik geen die hard veganist, maar ik probeer wel vaak plantaardig te eten. Ik heb het trouwens wel geprobeerd hoor om helemaal vegan te eten, maar het is me niet gelukt. Tijdens mijn zwangerschap werd de drang naar vlees enorm en ik heb daar toen gewoon aan toegegeven. Op dit moment probeer ik daar een zo goed mogelijke balans in te vinden. Een fulltime veganist ga ik denk nooit worden, maar een parttime veganist dat wel. Daarom probeer ik een zo lekker mogelijke zelfgemaakte veggieburger te maken. Dat is al aardig goed gelukt moet ik zeggen en op veler verzoek zal ik twee van mijn receptjes met jullie delen.

Ik gebruik voor deze veggieburger een basis van kikkererwten. Belangrijk is wel dat je gedroogde kikkererwten gebruikt en deze alleen 24 uur laat weken en niet kookt. Zo voorkom je dat het een natte bende wordt en de burgers helemaal uit elkaar vallen.
2017_0722_15400700
Paneren is bij kikkererwten ook niet nodig. Door ze in een goede laag olie te bakken krijgen ze een heerlijk krokant korstje. De burgers kan je makkelijk invriezen en ze zijn zelfs bevroren af te bakken in de airfryer. Ze zijn dan een stuk minder vet.

Ingrediënten voor de basis (5 grote of 8 kleinere burgers)
250 gram gedroogde kikkererwten 24 uur geweekt in water
1 ui gesnipperd
125 gram wortel in kleine blokjes gesneden
100 gram doperwten
peper en zout naar smaak

Ingrediënten voor optie 1
5 gram verse tijm fijngehakt
8 gram verse rozemarijn fijngehakt
2 tl gedroogde oregano
3-4 tenen knoflook

Ingrediënten voor optie 2
20 gram verse peterselie fijngehakt
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl paprikapoeder
1 flinke el mosterd

olijfolie (of een andere olie) om in te bakken
eventueel 2-3 el boekweitmeel

Benodigd
keukenmachine

2017_0722_12535800.jpg
Aan de slag!
Belangrijk is dat je de kikkererwten een dag van tevoren in ruim water laat weken. Het gewicht van de kikkererwten wordt hiermee verdubbeld.

Spoel de kikkererwten af en maal ze in de keukenmachine fijn. Doe de gemalen kikkererwten daarna in een grote kom en zet apart.

Fruit de ui met een scheut olijfolie aan in een koekenpan. Voeg daarna de wortel, doperwten en de ingrediënten van optie 1 of 2 toe en bak dit een aantal minuutjes tot de wortel een beetje zacht begint te worden. Voeg nog extra peper en zout toe naar smaak.

Voeg de gebakken ingrediënten toe aan de gemalen kikkererwten en laat het dan nog even afkoelen. Als het genoeg is afgekoeld, dan kan je alles met de hand mengen en gelijke burgers gaan vormen.
20170722_122935.jpg
Het kan nog best nat en plakkerig zijn. Je kunt ervoor kiezen om dan wat boekweitmeel toe te voegen. Dat zorgt ervoor dat het geheel beter aan elkaar blijft plakken. Wees ervan bewust dat dit er ook voor zorgt dat de burgers wat droger worden. Zelf laat ik het boekweitmeel gewoon weg. Door de burgers een aantal uren in de koelkast af te laten koelen worden ze een stuk compacter en makkelijker te bakken.

Doe een flinke scheut olijfolie in de koekenpan en laat dit goed heet worden. Bak nu de burgers mooi goudbruin. Om de zijkanten ook goed te laten bakken kan je er met een lepel steeds wat van de hete olijfolie over gieten.

Zoals ik al zei kan je de burgers ook afbakken in de airfryer. Bevroren gaan ze er zo’n 13 minuten op 180 graden in.

Persoonlijk vind ik de burgers het lekkerst tussen twee knapperige geroosterde speltboterhammen, op een bedje van sla, met gebakken uien en een beetje mosterd en currysaus.

Eet smakelijk!!
2017_0722_15401400

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s