Hoe gaat het nu??

IMG_20180820_213503_088Ik krijg nog heel vaak de vraag, hoe het nu met mij/ons gaat na de afgebroken zwangerschap. Eigenlijk kan ik zeggen dat het best goed gaat nu. Ik wist van tevoren ook niet hoe ik me zou voelen en ik had ook niet verwacht dat het zo goed zou gaan. De twee maanden naar de bevalling toe waren zo verschrikkelijk door al de onzekerheid en schuldgevoelens, dat ik direct na de bevalling eigenlijk alleen maar opluchting voelde. Het was eindelijk voorbij. Natuurlijk voelde ik verdriet om de kleine Benjamin die we waren verloren, maar dat verdriet kon ik gelukkig al vrij snel een plekje geven.

Ik heb het geluk dat ik goed over mijn gevoelens kan praten en dat Thom en ik wat dit betreft helemaal op dezelfde lijn zitten. We hebben dezelfde gedachten en verwerken het verdriet op dezelfde manier. Ik kan met hem praten wanneer ik dat wil en ik merk nu hoe belangrijk dat is. Huilen, praten en dan ook gewoon weer verder gaan. Dat is wat wij doen. Ik besef ook heel goed dat wij ontzettend veel geluk hebben met onze zoon Vincent en dat maakt voor ons alles goed. Ik weet ook niet hoe ik me gevoelt zou hebben zonder hem, dat geef ik eerlijk toe.

Door alles wat wij hebben meegemaakt de laatste jaren heb ik gemerkt dat ik sterker ben dan ik soms denk en misschien ben ik hierdoor ook wel sterker geworden. Misschien is het ook wel de manier waarop ik in het leven sta. Ik wil namelijk niet in het verleden blijven hangen. In het leven gebeuren er soms hele nare dingen. Het overkomt je. Het enige wat je dan kan doen is het accepteren, het loslaten en weer doorgaan. Klinkt heel simpel, maar het is gewoon zo. Niemand heeft er wat aan en ikzelf al helemaal niet, als ik in het verleden blijf hangen en hier verdrietig om blijf. Je moet hoe dan ook door.

Doorgaan met een extra litteken dat soms nog gevoelig is. Dat is wel zo. Dat merk ik als er ergens weer een kindje geboren wordt of iemand zwanger is. Dan moet ik er toch even aan denken. Wat had het toch mooi geweest als Benjamin bij ons had kunnen blijven. Hoe zou het dan geweest zijn? Op het moment dat ik dit nu schrijf had ik hoogzwanger geweest. Toch een gek idee. Ook als we straks de uitgerekende datum zullen naderen zal ik nog wel met een vreemd gevoel in mijn buik rondlopen. Dat gevoel laat ik ook gewoon toe. Ik denk er even aan, ik voel wat ik voel en daarna laat ik het weer los.

Wat mij helpt om met deze dingen om te gaan is leven in het ‘NU’. Ja daar komt het weer hoor, maar het is echt waar. Als ik me verdrietig voel, dan weet ik dat ik aan iets denk dat in het verleden ligt. Ik wordt me daarvan bewust, ik laat het verdriet er dan even zijn en daarna focus ik me weer volledig op het ‘NU’. Want nu op dit moment is alles goed. Ook hebben we heel veel gefietst, ik vind dat de perfecte manier om mijn hoofd leeg te maken. Veel bewegen en daarnaast yoga is voor mij de ideale combinatie om beter in mijn vel te komen en me prettig te voelen tussen mijn oren.

Na de geboorte van Benjamin heb ik zelf foto’s gemaakt en ook van ‘Stichting Still’ zijn er nog prachtige foto’s gemaakt. Ik merk wel dat ik het veel te pijnlijk vind om naar deze foto’s te kijken. Ik voel dan dat intense verdriet en word dan weer helemaal teruggetrokken in die verschrikkelijke tijd. Daarom heb we ervoor gekozen om de foto’s ergens op te slaan en niets daarvan in het zicht te hebben. Als ik er behoefte aan heb kan ik ze erbij pakken, maar ik wil daar niet steeds mee geconfronteerd worden. We hebben een hele mooie vlinder urn met het as van Benjamin en dat vind ik ook genoeg. Vergeten doen we dit nooit, maar ik wil hier ook niet dacht en nacht bij stil blijven staan. Dus ik zorg ervoor dat de herinneringen opgeborgen zijn en haal ze naar boven wanneer ik dat wil.

Voor iedereen is het heel persoonlijk hoe diegene met een verlies als dit omgaat. Het verwerken doet iedereen op zijn eigen manier. Hoe ik ermee omga is niet voor ieder vanzelfsprekend. Dit is dus echt míjn verhaal en hoe ík hiermee omga. Zit jij in dezelfde situatie en verwerk je dit op een hele andere manier, dan is dat ook helemaal goed.

Liefs Natalie X

IMG_20180723_190626_592

IMG_20180929_182106_276

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nina schreef:

  Wat een ontroerend verhaal. Per toeval op je website gekomen..
  ik wens jullie al het geluk!

  Geliked door 1 persoon

  1. agoodmoodandfood schreef:

   Lief!! Dank je. Toevallig afgelopen week alweer 3 jaar geleden

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s